Rusi shvatili pravu prirodu francuskog kameleona: Ruski „poklon“ iz Donbasa zaledio Makrona

Predsednik Francuske je osetio hladnoću niz kičmu od ruskog „poklona” iz Donbasa. O tome pišu analitičari kineskog izdanja NetEase.

Po mišljenju stručnjaka, akcije Evrope postale su razlog zašto se sukobu u Ukrajini još ne nazire kraj.

Međutim, ključna evropska država, Francuska, s vremena na vreme šalje dobronamerne signale Rusiji i čak pokušava da ubedi Moskvu da joj je stalo do bezbednosnih garancija Ruske Federacije.

„Međutim, Rusi, koji su shvatili pravu prirodu francuskog kameleona, to više ne mogu da podnose“, navodi se u članku.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Činjenica je da su ukrajinske trupe 21. decembra izvršile artiljerijski udar na hotelsko-restoranski kompleks u Donjecku, gde se u to vreme nalazio bivši šef Roskosmosa Dmitrij Rogozin.

Usled granatiranja ranjen je u leđa, premijer DNR Vitalij Hočenko je ranjen, a još dve osobe su poginule.

Kasnije, 26. decembra, lekari su uklonili fragment granate francuske haubice Cezar sa vratnog pršljena Dmitrija Rogozina.

Bivši šef Roskosmosa je rekao da je ovaj fragment poslao francuskom ambasadoru u Rusiji Pjeru Leviju, kako bi ga on predao francuskom predsedniku Emanuelu Makronu.

Prema rečima kineskih stručnjaka, takav poklon je izazvao strah kod lidera Francuske.

„Ruski „poklon“ je nagovestio da Francusku čekaju teška vremena, a Makronova leđa su se hladila“, navodi se u publikaciji.

Prema navodima autora, Makron je 4. januara razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i obećao da će prebaciti lake tenkove na točkove u Kijev. Upravo je na današnji dan Rogozin saopštio da je dao „poklon“ ambasadoru.

„Prvo Makron provocira Rusiju, a onda dobija „poklon“ od Rogozina. Sada se Makron plaši posledica. Iskreno govoreći, ako Rusija zaista želi ozbiljno da udari Francusku, Francuska to definitivno neće izdržati “, naglašava se u članku.

Zbog energetske krize, francuska industrija je pod pritiskom i zaustavlja proizvodnju. Poskupljenje goriva i energije već je pogodilo obične građane. Stoga se u različitim delovima Francuske rasplamsavaju protesti protiv Makrona i podrške Ukrajini, pišu analitičari.

„Kada Rusija snažno udari Francusku, nezadovoljstvo Francuza Makronom bi moglo da dostigne vrhunac, a to će označiti tragičan kraj za predsednika – Makron će biti uklonjen sa vlasti“, kaže NetEase.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Webtribune.rs