Rusi napravili revolucionarnu hipersoničnu kosmičku letilicu za višekratnu upotrebu – VIDEO

rusija2

Ruska novinska agencija RIA Novosti došla je u posed fotografije modela prve ruske kosmičke letelice za višekratnu upotrebu. Reč je o bespilotnoj letelici sa jednim motorom, koja je predviđena za let u atmosferu i kosmos pri hipersoničnoj brzini.

Letelica je prototip perspektivne letelice za višekratnu upotrebu, a za njenu izradu zadužena je kompanija ISON, koja zastupa korporaciju „Roskosmos“.

Na drugoj fotografiji prikazana je šema lansiranja letelice u orbitu i njenog povratka na zemlju pomoću padobrana.

Kako je saopšteno iz fondacije „Skolkovo“, aparat će biti opremljen sopstvenim motorom za ubrzanje, a u početnoj fazi leta koristiće se nosač aviona, zahvaljujući čemu će se bespilotna letelica moći koristiti više puta. Pretpostavlja se da će moći da leti na visini do 160 kilometara brzinom od sedam maha, ili će imati sposobnost da izvodi kosmičke letelice na orbitu na visinu do 500 kilometara. Svaki takav uređaj je predviđen za najmanje 50 letova.

https://youtu.be/T9IKfx6dR3U?t=2

Revolucionarna letelica koji se može ponovo koristiti, dizajnirana za letenje u kosmosu, može se koristiti za testiranje obećavajućih tehnologija, kaže Igor Korotčenko, glavni urednik časopisa „Nacionalna odbrana“.

„Dok govorimo o određenom konceptu, važno je razumeti šta će zahtevati civilne i vojne strukture. Od toga će zavisiti razvoj projekta i njegovo finansiranje“, rekao je Korotčenko za RIA Novosti.

S druge strane, napomenuo je stručnjak, razvoj „se može koristiti za razvoj obećavajućih tehnologija i materijala, posebno termičke zaštite, jer je ovo pitanje kritično kod hipersoničnih brzina“.

„U principu, hipersonične tehnologije su sada tražene, stoga je očigledno da će takvi projekti imati svoje mesto“, zaključio je Korotčenko.

Kako je saopštio generalni direktor kompanije ISON Jurij Bahvalov, za proizvodnju bespilotne letelice biće upotrebljene samo ruske komponente, kao i motor startnog bloka „Briz M“ — 14D30.

Prema njegovim rečima, 2023. godine planirano je da se izvede pet probnih letova. Bahvalov je dodao da postoji mogućnost da se bespilotna letelica izvozi. Korporacija „Projekt tehnika“ je investirala u projekat 25 miliona rubalja, a fond „Sokolov“ 30 miliona rubalja. Vrednost druge faze projekta procenjuje se na 280 miliona rubalja. Pretpostavlja se da jedan deo ovih sredstava finansirati su investitori, a drugu fondacija „Skolkovo“.

(vostok.rs)