Naslovnica SPEKTAR Rusi kao oluja: Napadaju sa više strana – Ovo je sledeća meta

Rusi kao oluja: Napadaju sa više strana – Ovo je sledeća meta

Ruske vojne snage su pokrenule napad na područje oko sela Robotine na jugu Ukrajine, prema saopštenju vojnih zvaničnika. Ovo područje je prethodno bilo pod kontrolom Ukrajine, osvojeno tokom protivnapada prošlog leta.

Ukrajinska vojska tvrdi da je uspela da odbije ruske napade sa oklopnim vozilima tokom četiri uzastopna dana. Međutim, dostupne mape bojišta, koje su sastavile i analizirale nezavisne grupe, pokazuju da je Rusija zauzela deo teritorije zapadno i južno od sela Robotine, prema izveštaju Njujork Tajmsa.

Institut za istraživanje rata, grupa istraživača iz Vašingtona, tvrdi da su ruske snage stigle do zapadne granice sela. Portparol ukrajinske vojske, Dmitro Likovij, upozorio je na značaj sela Robotine, primetivši da Rusija ima nameru da ga zauzme.

Rusi su nedavno osvojili i Avdejevku, koja se nalazi oko 160 kilometara istočno od sela Robotine, kao i napali teritoriju Ukrajine na istočnoj obali reke Dnjepr, nekih 210 kilometara zapadno.

Analitičari smatraju da Rusija napada iz više pravaca kako bi sprečila Ukrajince da se povuku i kako bi iscrpeli ukrajinske snage. Takođe, ističe se da Ukrajina ima problem s nestašicom municije, što Rusija može iskoristiti u svoju korist.

Sergej Kuzan, predsednik ukrajinskog centra za bezbednost i saradnju, nevladine istraživačke grupe, izjavio je da će Rusija „uzeti Robotine po svaku cenu“ i tvrdi da su oko sela koncentrisane desetine hiljada ruskih vojnika.

Selo je trenutno opkoljeno ruskim vojnicima sa tri strane, a Kuzan predviđa da će trupe koje su se povukle iz Avdejevke sada braniti teritoriju oko sela Robotine.

Na snimcima s bojišta, koji su se pojavili na društvenim mrežama, može se videti kako dronovi bombarduju ukrajinske rovove iskopane oko sela.

Važno je napomenuti da su Rusi već zauzeli selo na početku sukoba, ali su ga kasnije Ukrajinci oslobodili tokom protivnapada. Sada je pitanje u kakvom je stanju selo Robotine.

Predsednik Zelenski izjavio je večeras da je situacija „veoma teška na nekoliko mesta na frontu, gde su Rusi maksimalno koncentrisali svoje snage“. Dodao je da Rusija koristi prednost odgađanja slanja pomoći Ukrajini.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu1]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social