RUSI ĆE NAPASTI A SAD BEZ ZAŠTITE? Polovina američke vojske očekuje rat sa Kinom ili Rusijom u 2019.

hngft5gt

Skoro polovina američke vojske je uverena da će tokom 2019. goidne njihova zemlja biti uključena u ozbiljan oružani sukob, prenosti Military Times.

Prema nedavnom istraživanju. 46% učesnika ne sumnja da će se vojna konfrontacija dogoditi sledeće godine.

Poređenja radi, 2017. godine je samo 5% američke vojske očekivalo oružani sukob, dok je 50% odbacilo ratni scenario, a 4% nije odgovorilo.

Što se tiče najverovatnijih neprijatelja, američki vojnici uglavnom pominju Rusiju i Kinu. Odnosno, 72% i 69% anketiranih je izabralo ove dve zemlje.

Pored toga, oko 57% je zabrinuto zbog prisustva islamskih ekstremista u SAD. Konkretno 48% je istaklo moguću pretnju od strane terorističkih grupa ISIS i Al Kaida.

U slučaju rata, američka teritorija neće moći da se zaštiti od ruskog i kineskog oružja, rekao je komandant pacifičke komande, general Terens O’Šonesi, još u avgustu.

“Mi smo u promenljivom bezbednosnom okruženju,“ rekao je O’Šonesi. “Nekada smo razmišljali o svetilištu koje smo imali sa okeanima i prijateljskim zemljama na severu i jugu, ali to se menja sa protivnicima koji su zapravo u stanju da dopru do nas i unište nas.“

U vezi sa tim, general tvrdi da je neophodno potpuno promeniti američku odbrambenu politiku.

Moramo razmišljati o našoj odbrani na različite načine nego što smo u prošlosti. To znači da moramo fundamentalno ponovo razmisliti kada kažemo odbrana domovine, kako ćemo to učiniti protiv jednake konkurencije,“ rekao je O’Šonesi.

Istovremeno, on je uveravao da Pentagon već traži načine da se pozabavi novim oružjem Rusije i Kine. Konkretno, američka vojska pokušava da poveća odbrambene sposobnosti vojske, uključujući i modernizaciju F-16 boraca kako bi mogli presretati krstareće rakete.

1.marta 2018. godine, ruski predsednik Vladimir Putin je govorio o nizu novog naoružanja koje je Rusija nedavno počela da proizvodi, uključujući i hipersonično oružje. Ruski lider je kasnije rekao da bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno oružje samo kao meru odmazde.

Pored toga, ruski lider je govorio o kreiranju raketnog sistema Avangard, 20 puta bržeg od brzine zvuka.

Američka vojska je odmah odgovorila na Putinov govor. Tim povodom je Džon Hejten, šef strateške komande američkih oružanih snaga, rekao da SAD treba da razviju radarski sitem sa orbitalnim pozicioniranjem kako bi se pozabavili hipersoničim oružjem.

Prema njegovim rečima, Pentagon prepoznaje da su kopneni sitemi za otkrivanje nedovoljni, Dakle, SAD moraju izdvojiti “samo“ nekoliko milijardi dolara za kreiranje orbitalnog radara.

Webtribune.rs