RT: Holandska policija pucala na poljoprivrednike koji su protestovali

Incident dolazi usred nemira zbog zelenih reformi koje bi trebalo da imaju veliki uticaj na poljoprivredni sektor

Policija u Holandiji ispalila je pucala iz vatrenog oružja na poljprivrednike koji su protestovali zbog novih ekoloških reformi, a video snimak pokazuje kako policajci pucaju na traktor dok je pokušavao da izbegne policiju.

Incident se dogodio sinoć u blizini ulazne rampe na autoput u severnom gradu Herenvenu, gde je lokalna policija saopštila da su „vozači traktora pokušali da se zabiju u službena vozila“.

„Nastala je preteća situacija. Ispaljeni su hici upozorenja”, saopštila je polocija i dodala da je traktor pogođen, a da su trojica osumnjičenih kasnije zaustavljena i uhapšena. U sukobu niko nije povređen.

Međutim, pojavili su se snimci pucnjave na društvenim mrežama i čini se da ne pokazuju bilo kakav pokušaj zabijanja. Umesto toga, snimak prikazuje dva traktora koja napuštaju lice mesta, a nijedan nije bio ni blizu da udari u policijska kola, dok su policajci otvorili vatru na drugi.

Na drugom snimku koji je očigledno snimljen otprilike u isto vreme vidi se policajac sa pištoljem u ruci kako izdaje naređenje vozaču traktora parkiranom u blizini rampe na autoputu, držeći uperen pištolj OVDE.

Gideon van Meijeren, poslanik konzervativne stranke Forum za demokratiju, kasnije je prokomentarisao snimak kao odgovor na policijsko saopštenje, rekavši da se na njemu ne vidi niko u „neposrednoj opasnosti“, dodajući oznake „policijsko nasilje“ i „pobuna poljoprivrednika“. On je pozvao vlasti da „što je pre moguće“ objasne očiglednu neusklađenost, napominjući i da je zatražio hitnu raspravu u parlamentu.

„Pošto je policajac pucao iz službenog oružja dok je bio na dužnosti, Državno odeljenje za krivične istrage pokrenuće istragu o incidentu kako bi utvrdilo šta se tačno dogodilo“, saopšptila je posle lokalna policija.

Do sukoba je došlo tokom talasa nemira među holandskim poljoprivrednicima, koji se glasno protive vladinoj inicijativi da smanji emisije zagađenja, uključujući azot-oksid i amonijak, za 50 odsto u narednih osam godina.

Pošto đubriva sadrže veliku količinu azot-oksida, a stoka proizvodi amonijak u svom urinu i izmetu, reforme će verovatno pogoditi poljoprivrednu industriju, primoravajući poljoprivrednike da smanje broj stoke ili u potpunosti prestanu sa radom. Mnogi strahuju da će ih reforme jednostavno izbaciti iz posla, što je pokrenulo intenzivne demonstracije poslednjih nedelja, uključujući blokade velikih transportnih čvorišta.

Krajem prošlog meseca, holandski premijer Mark Rute rekao je da farmeri imaju pravo da protestuju, ali je upozorio da im vlada neće dozvoliti da „stvaraju opasne situacije“ ili „zastrašuju zvaničnike“, što su reči koje je ponovila policija u Herenvenu nakon pucnjave.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

(RT)