Naslovnica SPEKTAR Riter: Saterani su u ćošak- Zapad je na ivici rata!

Riter: Saterani su u ćošak- Zapad je na ivici rata!

Ruski predsednik Vladimir Putin izneo je novi mirovni plan za rešavanje ukrajinske krize na sastanku sa najvišim diplomatama u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova u Moskvi.

U ovom predlogu, Putin je jasno stavio do znanja da Rusija ne želi zamrzavanje ili odlaganje sukoba, već traži trajno rešenje.

Prema Putinovom planu, Rusija je spremna da odmah prekine vatru i započne pregovore pod nekoliko ključnih uslova. Prvi uslov je da se Ukrajina povuče iz Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i iz Zaporoške i Hersonske oblasti, unutar njihovih administrativnih granica. Drugi uslov je da se Ukrajina zvanično odrekne planova za ulazak u NATO i prihvati neutralan, vanblokovski i nenuklearni status.

Bivši obaveštajni oficir američkog marinskog korpusa, Skot Riter, izjavio je za Sputnjik da je ovaj Putinov predlog briljantan potez. Riter smatra da je Putinov mirovni plan obesmislio predstojeću mirovnu konferenciju o Ukrajini u Švajcarskoj, zakazanu za 15. i 16. jun, koja je po njegovom mišljenju već bila osuđena na neuspeh. Sada, sa ovim novim razvojem događaja, konferencija dobija potpuno novi kontekst.

Riter je naglasio da će se sada na konferenciji razgovarati o ruskoj mirovnoj inicijativi, čime će biti uklonjene iluzije o nerealnim očekivanjima ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da će Rusija napustiti nove teritorije koje je pripojila.

Prema Riteru, ovo stavlja NATO u nezgodnu poziciju, jer će biti prinuđeni da razmotre ruski predlog umesto da se drže dosadašnjih stavova.

Putin je, dakle, sa ovim predlogom postigao da se fokus međunarodne zajednice preusmeri na ruske uslove za mir, istovremeno naglašavajući spremnost Moskve da odmah započne pregovore pod svojim uslovima.

Riter, postavio je nekoliko ključnih pitanja u vezi sa novim mirovnim predlogom ruskog predsednika Vladimira Putina za rešavanje ukrajinske krize.

Riter je upitao da li Zapad može prihvatiti ovu ponudu i predvideo da će predstojeći NATO samit biti usredsređen na raspravu o ruskom mirovnom predlogu, umesto na proširenje NATO-a ili jačanje vojnih kapaciteta.

Riter je naglasio da neodlučnost Zapada ostavlja upravo tamo gde Rusija želi – u poziciji da mora razmotriti ruske uslove za mir. On je jasno poručio da Rusija ne traži samo privremeni prekid vatre ili zamrzavanje sukoba, već trajno rešenje.

Američki vojni eksperti podržavaju mišljenje da Putinov predlog ispunjava ciljeve specijalne vojne operacije koja je pokrenuta 24. februara 2022. godine, uključujući demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine. Riter je dodao da su dani predsednika Zelenskog odbrojani, što je jasno i Sjedinjenim Američkim Državama.

Riter je takođe objasnio da Putin jasno stavlja do znanja da Zelenski nema političku budućnost u Ukrajini.

Prema Riteru, desničarske političke stranke i organizacije povezane s neonacizmom, kao što su „Desni sektor“, „Svoboda“, „Azov“ i druge paravojne i vojne formacije, biće uklonjene kao deo rešenja sukoba.

Takođe je istakao da će Rusija biti ključni faktor u restrukturiranju Ukrajine nakon sukoba, osiguravajući da se Ukrajina udalji od NATO-a i zauzme istinski neutralan stav.

Riter smatra da će to promeniti unutrašnju političku dinamiku u Ukrajini, osnažujući političke grupe koje su bile potisnute, kao i opoziciju koju je predsednik Volodimir Zelenski pokušavao da ućutka.

On je dodao, da je Putin jasno stavio do znanja da će, ukoliko se ruski predlozi odbiju, vojna konfrontacija biti nastavljena, a budući zahtevi za mir mogli bi biti mnogo strožiji. To bi moglo uključivati preuzimanje gradova poput Odese i Harkova.

Američki obaveštajac je naglasio, da Rusija gradi kredibilitet na osnovu prethodnih pokušaja pregovora iz 2022. godine i da Moskva povlači vrlo mudre diplomatske poteze.

Riter nema sumnje, da će Zelenski biti politički eliminisan ako se prihvati ruski mirovni predlog.

Međutim, ostaje pitanje da li će NATO, koji je već mnogo uložio u kontinuirani sukob u Ukrajini, biti spreman da prihvati takav sporazum.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social