Naslovnica SPEKTAR Riter otkrio zašto će NATO prestati da postoji – Najviše za 5...

Riter otkrio zašto će NATO prestati da postoji – Najviše za 5 godina

Izjave o jedinstvu NATO-a nisu tačne, alijansi je preostalo još najviše 5-10 godina da postoji, rekao je penzionisani obaveštajni oficir američkog marinskog korpusa, Skot Riter, na konferenciji Šilerovog instituta.

On je napomenuo, da su SAD i Kanada malo zainteresovane za dobrobit evropskih članica NATO-a. Istovremeno, prema njegovim rečima, NATO je danas samo instrument za širenje moći SAD – uključujući i azijsko-pacifički region, koji nema nikakve veze sa bezbednošću evropskog kontinenta.

Kako smatra bivši obaveštajac, da je Sjedinjenim Državama stalo do naroda evropskih članica NATO-a, ne bi primorale Evropu da napusti jeftine ruske energente.

„Već smo napravili tačku kvara u Evropi govoreći (2002. godine uoči invazije na Irak) da postoje oni koji su sa nama (u ovom slučaju nova Evropa, baltičke zemlje, Poljska), i oni koji su protiv nas (tada su to bile Francuska, Nemačka, Italija). Mi smo stvorili ovu podelu i ona postoji i danas“, rekao je Riter.

On je, između ostalog, skrenuo pažnju na situaciju sa Turskom, koja se, kao članica NATO-a, protivila proširenju alijanse na račun Švedske i Finske. Riter je takođe ukazao na strahove SAD da bi, ako Turska prebaci avione F-16, Ankara navodno mogla da ih upotrebi protiv Grčke.

„Grčka je članica NATO-a, Turska je članica NATO-a. Kako možete da pričate o jedinstvu, ako ste zabrinuti da bi jedna članica mogla da upotrebi oružje koje ste prebacili protiv druge? NATO nije jedinstven“, rekao je Riter.

[adsenseyu1]

„Činjenica je da je NATO propala alijansa. Ima ograničen vek trajanja. Ideja da će NATO trajati još 75 godina je smešna. NATO će imati sreće ako alijansa potraje još pet, maksimalno 10 godina“, naglasio je on.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

Webtribune.rs

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social