Rešen problem: Ruska nafta ponovo teče

Protok ruske nafte kroz naftovod Družba ka Češkoj Republici biće nastavljen u petak, saopštio je slovački operater naftovoda Transpetrol.

„Večeras u 20 časova biće nastavljen dotok nafte u Češku Republiku“, rekao je portparol Transpetrola, piše Rojters.

U utorak je ruski Transneft saopštio da su isporuke preko naftovoda Družba obustavljene u Češkoj, Mađarskoj i Slovačkoj od 4. avgusta jer su sankcije Zapada sprečile da plaća tranzitne naknade ukrajinskoj tranzitnoj kompaniji Ukrtransnafta.

Tokovi ka Mađarskoj i Slovačkoj ponovo su pokrenuti u sredu nakon što su mađarska rafinerija MOL i njena slovačka jedinica Slovnaft pronašli rešenje tako što su sami platili naknadu Ukrtransnafti, ali snabdevanje Češkom Republikom nije nastavljeno.

Zemlje Centralne Evrope delimično zavise od ruske nafte i u velikoj meri zavise od ruskog gasa, i obezbedile su izuzeća od zabrane Evropske unije na uvoz ruske nafte sve dok ne prilagode svoje rute za transport i rafinerije tako da mogu da uzimaju drugu naftu.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

(b92.net)