Razmeštanje ruskih bombardera Tu-22M3 u Siriji – IZAZOV ZA NATO

Razmeštanje ruskih bombardera Tu-22M3 u bazi Hmejmim u Siriji će omogućiti da se poveća vojno prisustvo Rusije u regionu, piše američki časopis „Drajv“.

Prema pisanju autora članka Tomasa Njudika, glavna prednost Tu-22M3 u odnosu na druge borbene avione stacionirane u Siriji je njegov povećani korisni teret koji omogućava prevoženje oko šest tona naoružanja.

On smatra da će razmeštanje Tu-22M3 omogućiti da se testira modernizovana verzija —Tu-22M3M, pod uslovom da bude poslata u Siriju.

U slučaju uspešne dislokacije bombardera tog modela, Rusija bi, prema njegovom mišljenju, mogla da pošalje tamo druge tipove aviona kao što su Tu-95MS i Tu-160.

Ekspert smatra podjednako važnim priliku koja se ukazala u smislu planiranja prebacivanja ruske strateške avijacije preko Sredozemnog mora, što bi, kako je rekao, bio izazov za NATO na njegovom južnom krilu, a takođe bi omogućilo bolji pristup Bliskom istoku i Severnoj Africi.

Podsetimo, Ministarstvo odbrane ranije je saopštilo da je u Hmejmimu završena rekonstrukcija piste i da sada avio-baza u Siriji može da prihvata sve tipove aviona ruske vojske.