Naslovnica SPEKTAR Rabotino, mašina za mlevenje mesa: Zašto se Ukrajina grčevito bori za seoce...

Rabotino, mašina za mlevenje mesa: Zašto se Ukrajina grčevito bori za seoce na južnom frontu?

Selo koje je prema poslednjem popisu iz 2001. imalo samo 480 stanovnika, dobilo je veliku pažnju medija. Zbog rata u Ukrajini svi znaju za Rabotino

Malo selo Rabotino, smešteno u Zaporoškoj oblasti  – između grada Orehova koga kontrolišu Ukrajinci i Tokmaka koji kontrolišu Rusi – poprište je žestokih borbi od polovine avgusta.

Za Kijev, ovo ruralno mesto postalo je razočaravajući i neočekivani pokazatelj (ne)uspeha ofanzive. Krajem avgusta, ukrajinski mediji su citirali Ministarstvo odbrane koje je reklo da Kijev u potpunosti kontroliše selo, navodi „RT internešenel“.

Tokom posete Francuskoj, ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba govorio je o „herojskom zauzimanju“ tog „strateški važnog mesta“ koje će otvoriti put ukrajinskim trupama da stignu do „Melitopolja i granice sa Krimom“.

Trijumfalizam Kijeva bio je, ipak, preuranjen. Sve ovo vreme, rusko Ministarstvo odbrane negiralo je izveštaje da je izgubilo kontrolu nad selom u kome su se borbe nastavljaju. Žestina okršaja navela je obe strane da prebace u Rabotino elitne vazdušno-desantne jedinice, kao što su 82. brigada Oružanih snaga Ukrajine (AFU) i 76. divizija Oružanih snaga Ruske Federacije.

Selo je u „sivoj zoni“ sa ruskim i ukrajinskim snagama koje su pozicionirane na njegovim južnim, odnosno severnim obodima.

[adsenseyu1]

Rabotino se nalazi 12 kilometara od Orehova, koji služi kao baza za kijevske snage. U proleće 2022. Oružane snage Ukrajine uspele su da stabilizuju front na tom mestu i da počnu da prikupljaju snage za ofanzivu, koja je počela u junu ove godine.

Tokmak je, s druge strane, baza ruske vojske, a nalazi se 22 kilometra od Rabotina. Ovo naizgled malo rastojanje je vrlo komplikovano za vojsku: dve linije odbrane, minska polja, pripremljeni artiljerijski položaji i još mnogo toga odvaja Tokmak od trenutnog poprišta bitke.

Značaj Rabotina

Rabotino je prvo naselje na pravcu ukrajinske ofanzive na Tokmak i prethodi prvoj liniji odbrane Rusije. Teoretski, da je ukrajinska vojska bila uspešnija, mogla je brzo da osvoji Rabotino, a ruske trupe bi se skoncentrisale na zaštitu prve linije odbrane.

Ukrajinska ofanziva se, ipak, zaglavila u toj oblasti, a Oružane snage Ukrajine su probale da preusmere glavne napore u pravcu Vremevske oblasti (spoj Zaporoške oblasti i Donjecke Narodne Republike).

Rabotino je postalo mesto dugih borbi sa žrtvama sa obe strane, a Kijev je izgubio dosta zapadne opreme. Kao rezultat – selo koje je prema poslednjem popisu iz 2001. imalo samo 480 stanovnika – dobilo je veliku pažnju medija. Zbog rata u Ukrajini svi znaju za Rabotino.

Ukrajinski gubici

Prema izjavi ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua od 5. septembra, Ukrajina je od početka ofanzive izgubila oko 66.000 vojnika. U samo jednom danu, navodno je njih 170 ubijeno blizu Rabotina. Broj žrtava raste iz dana u dan. Prema izveštaju Moskve od 7. septembra, tokom samo 24 sata, ruska vojska odbila je 14 pokušaja proboja od strane ukrajinskih snaga u Rabotinu, što je rezultiralo smrću 110 ukrajinskih vojnika.

Osim ljudskih žrtava, uništen je i veliki deo zapadne opreme, dobijene od zemalja NATO-a i to: devet nemačkih tenkova „leopard 2“, 38 američkih borbenih vozila pešadije M2 „bredli“ i četiri borbena vozila pešadije „strajker“.

Poslednji na toj listi je britanski „čelendžer 2“ – jedan od dva najmodernija tenka na svetu. On je u službi britanske vojske od 1994. godine i stekao je reputaciju „nepobedivog“. Do sada, nijedan nije izgubljen tokom borbe – jedini uništen „čelendžer 2“ pogodila je „prijateljska vatra“ u Iraku 2003.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

Kako su se borbe u Rabotinu odugovlačile, obe strane su morale da uključe i rezervne vojnike. Ukrajinci, koji su krenuli sa nekoliko brigada, postepeno su uvodili 116, 117. i 118. mehanizovanu brigadu, da bi sredinom avgusta, zaigrali i na svoj adut: 82. vazdušno-desantnu brigadu. Ranije je bilo predviđeno da ta  grupa krene u borbu tek nakon probijanja prve linije odbrane Rusije.

Što se tiče Rusije, ona je prebacila sedmu i 76. vazdušno-desantnu diviziju u Rabotino da bi rasteretila 42. motorizovanu diviziju koja se tamo ranije borila. Ove jedinice su trenutno okosnica ruske odbrane.

Rabotino – nova mašina za mlevenje mesa?

Rabotino je najvećim delom u „sivoj zoni“. Ukrajinske trupe su pozicionirane na severnoj i severoistočnoj periferiji naselja. Istovremeno, Rusi drže glavne snage zapadno i južno od sela, zadržavajući kontrolu nad južnim predgrađem.

Povremeno, obe strane pokušavaju da potisnu neprijatelja iz sela. Ukrajinske snage nameravaju da u potpunosti zauzmu naselje i iskoriste ga kao odskočnu dasku za ofanzivu u južnom pravcu. Ruske trupe ponekad sprovode operacije čišćenja u centralnom delu Rabotina kako bi sprečile Ukrajince da se tamo stacioniraju.

Činjenica da Kijev nastavlja da se bori za Rabotino veoma odgovara Moskvi. Zahvaljujući velikoj koncentraciji Ukrajinaca tamo, ruska operativna komanda ne očekuje da će Kijev da donese neke nepredvidive odluke i verovatno će se fokusirati na odbranu tog područja.

U isto vreme, čak i da su Ukrajinci uspeli da preuzmu kontrolu nad naseljem, to ne bi promenilo situaciju na frontu, jer selo nije toliko „strateški važno“ koliko tvrde kijevski zvaničnici.

Rabotino i polja istočno od njega, gde su Ukrajinci mogli da napreduju do periferije ruske primarne odbrane i stignu do prve linije odbrane u rejonu Verbovoja, nalaze se u taktički nezgodnim nizinama. Kontrolom uzvisine, gde je izgrađena prva linija, Rusi mogu lako da nadgledaju teritoriju.

Generalno, kada je u pitanju bitka za Rabotino, kontrola nad tim sićušnim naseljem je manje važna od bilansa gubitaka između dve strane, tačnije od preostalih ofanzivnih potencijala ukrajinske vojske.

(RT)

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social