Putinovi brodovi i podmornice isplovili: Sprema se nešto veliko?

U sredu ujutru brodovi i podmornice ruske mornarice masovno su napustili svoju bazu u Novorosijsku u Crnom moru, piše portal Naval News.

To je veoma neobičan manevar i mogući signal da ruska vojska sprema nešto veliko, dodaje se u analizi portala.

Među plovilima koja su napustila bazu su desantni brod klase 11711 Ivan Gren i sve tri dizel-električne podmornice projekta 636 koje su bile prisutne u bazi, rekli su izvori Naval Nevs-u. Bilo je i drugih ratnih brodova, a u luci je ostalo samo nekoliko ratnih i pomoćnih plovila.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Nedavno je, posle ukrajinskog napada na Krimski most, brod Pjotr Morgunov trebalo da isporuči robu iz Rusije u Sevastopolj, što znači da su desantni brodovi Ratne mornarice Rusije pušteni u upotrebu kao transportni brodovi. Međutim, činjenica da su ovog puta isplovile i podmornice sugeriše da je to možda nešto više od misije snabdevanja.

Jedno od objašnjenja bi moglo biti da bi to bila masovna provera spremnosti posada. Ova baza do sada nije bila meta napada, ali je u dometu ukrajinskih pomorskih dronova, malih čamaca bez posade natovarenih eksplozivom. Pomorski dronovi su najpoznatiji po dramatičnom napadu na Sevastopolj 29. oktobra.

Ali Rusija je već pojačala odbranu u svojim pomorskim bazama, sa ratnim brodovima i podmornicama koje su sada zaštićene višestrukim plutajućim barijerama koje bi trebalo da obezbede zaštitu od napada pomorskih dronova. Ovo čini ovu teoriju malo verovatnom.

Druga teorija je da je ruska mornarica uključena u neku vrstu ratne operacije. Poslednji put kada je portal Naval nevs izvestio o neobičnom povećanju aktivnosti ruske mornarice, usledio je razorni raketni napad na Ukrajinu.

Ovo još uvek ne objašnjava masovno lansiranje jer bi to bilo prvi put da su sve tri podmornice učestvovale u istom napadu. Štaviše, činjenica da su amfibijski brodovi i podmornice plovili zajedno takođe sugeriše da raketni napadi nisu razlog za pomenuti manevar.

Treća teorija je da se sprema neki oblik amfibijskog sletanja. Spekuliše se da bi se to moglo dogoditi na jugozapadu Ukrajine radi uspostavljanja kopnenog mosta ka Pridnjestrovlju. Ova nepriznata država koju podržava Rusija je deo Moldavije i graniči se sa Ukrajinom, a oduvek se verovalo da je cilj Rusije da je pripoji svojoj teritoriji.

Podmornice bi u ovom scenariju bile uključene u šire obaveštajne ili bezbednosne misije amfibijskih brodova.

Ali, primećuje Naval Nevs, i takvo sletanje deluje nerealno. Marinska pešadija, slična američkim marincima, raspoređena u unutrašnjosti Ukrajine je prilično iscrpljena, a proces obnove pešadijskih snaga marinaca trajaće mesecima ili čak godinama.

I pored svega ovoga, ne treba u potpunosti isključiti mogućnost nekog oblika amfibijske operacije.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

(jutarnji list)