Putinova ruska imperija: Skida dolar sa trona i dovršava flotu nuklearnih podmornica

„Dovoljno je 2-3 godine, ne samo sa pokretanje osnova u rubljama, već i za kompletiranje tog mehanizma“, rekao je Andrej Kostin, direktor druge najveće ruske banke VTB, naglašavajući da bi pooštravanje sankcija od strane SAD i EU po pitanju isključivanja Rusije iz globalnog SWIFT transfer sistema zaustavilo sve dalje dijaloge.

U međuvremenu, zamenik premijera Dmitri Rogozin objašnjava da ruski vojni i industrijski kompleks odgovara na rastuće pretnje koje dolaze iz Amerike.

Rusija ne pominje nikakvo nuklearno dugme (bar ne još), ali se ide u tom pravcu: „pravimo flotu nuklearnih podmornica koje mogu da dođu do bilo koje države na bilo kom kontinentu, posebno ako SAD iznenada postane agresor, preteći našim glavnim interesima“, rekao je dodajući da je Obamino petljanje izazvalo „potpuno propadanje Ukrajine“.

Mediji spekulišu o mogućnosti da SAD i EU pooštre sankcije isključujući Rusiju sa globalnog SWIFT sistema transfera novca.

Kostin je rekao da će, ako do toga dođe, budući dijalozi biti nemogući:

„Ako pogledate iskustvo u Iranu, isključivanje SWIFTA-a se dešava onda kada se svi politički, ekonomski, kulturni i diplomatski odnosi sruše“.

„Ne znam kako Zapad misli da blokira SWIFT, a posle očekuje saradnju u borbi protiv terorizma i nuklearnog razoružanja“.

Međutim, zamena sistema SWIFT u Rusiji neće biti problem, navodi Kostin.

„Imamo sličan sistem u Centralnoj banci Rusije, ali i u drugim. Sistem je testiran i možemo da se prebacimo na njegovo korišćenje u bilo kom trenutku“.

Da skrenemo malo s teme, zamenik premijera Dmitri Rogozin objašnjavao je ruske vojne i industrijske planove u opširnom intervjuu koji se dogodio 22. septembra na Rusija TV. On je tom prilikom rekao da država odgovara na pretnje koje dolaze iz Amerike da će doći do postavljanja nuklearnih projektila na ruskoj granici u Ukrajini (slično kao što je to radio SSSR na Kubi 1962. godine).

Rusija je zamenu ruski orijentisane vlade, američki orijentisanom od strane SAD shvatila veoma ozbiljno, te sada ubrzano ažurira svoje nuklearne, ali i druge arsenale, pritom nudeći vojnim dizajnerima za napredne tehnologije širom sveta da postanu građani Rusije uz povoljne uslove.

Rogozin je rekao da su do sada ažurirali gotovo celu flotu strateških bombardera. Svi vojni delovi i proizvodi koji su se do nedavno proizvodili u Ukrajini se sada proizvode u ruskim fabrikama. On je rekao i da su mnogi ukrajinski vrhunski vojni dizajneri već prešli u Rusiju, a da svi ostali već očajno žele da napuste Ukrajinu.

Rogozin komentariše: „Ukrajini je došao kraj. To je država koja je kompletno industrijski propala. Niko ne želi njihove proizvode na zapadu jer im je istekao rok. Ono što sada sami sebi čine je samoubistvo. Govorim ovo sa velikim žaljenjem“.

„Tog 21. februara kada su iscenirani protesti, predsednik Putin me je poslao u Kijev, a ja sam već na ulazu na aerodrom shvatio da je proizvodnoj ekonomiji Ukrajine kraj“.

Rogozin vidi proizvodnju kao osnovu svake ekonomije. Zato Putin sada gleda da izgradi ekonomiju Rusije na bazi proizvodnje, slično kao što je to uradila Kina.

Rogozin uporno poziva dizajnere oružja iz celog sveta da se dosele u Rusiju. Možda se Putin nada da će Rusija postati nova Amerika, ili da će Putin postati novi FDR.

„Amerikanci su nekada ‘isisavali’ najbolje mozgove iz čitavog sveta, sada ćemo da obrnemo taj proces“.

Odgovarajući na pitanje povodom obustave dopreme nosača brodova Mistral iz Francuske, Rogozin kaže: „Mi smo njima platili, ako dostave ne bude, oni moraju da vrate novac i to sa kaznom. Pored toga, Francuska ne gubi samo novac, već i reputaciju kao pouzdan dobavljač“.

Kada je prvi put ušao u vladu, početkom Putinovog prvog mandata, Rogozin je primetio da većina nezavisnih preduzimača kupuje mikroelektroniku sa Zapada jer im je potrebna da započnu proizvodnju u Rusiji. Već smo dali uputstva da se uradi upravo to. Obamine akcije u Ukrajini su naterale Rusiju da to učini. Sve ponovo podseća na Ameriku tokom Drugog svetskog rata.

„Ipak, ono što ne možemo ili nemamo vremena da napravimo, možemo dobiti iz drugih država koje su naši partneri, uglavnom zemalja BRICS-a“, nastavlja Rogozin.

On je takođe rekao da visoke kamatne stope predstavljaju veliki problem za Rusiju što se tiče razvoja proizvodnje. „Amerika je u mnogo boljoj poziciji, za njih nema sankcija, niko ih ne sprečava da rade, banka podržava industriju. Kod nas je potpuno drugačija priča. Zato vlada sada pokušava da nađe kompenzaciju za visoke kamatne stope za preduzeća u vojno-industrijskim kompleksima“.

Međutim, Putin je uspeo da „razvije program za transfer tehnologije iz odbrambenog sektora u civilnu proizvodnju“, kako bi se smanjio dodatni ekonomski teret.

Rusija sada uči lekciju koju je Amerika zaboravila. Obamina Amerika će postati podsticaj za Rusiju – kao što su Hitler, Todžo i Musolini bili podsticaj za Ameriku u vremenu koje je ona zaboravila.

(Webtribune.rs)