Putinov odgovor Pompeu ŠOKIRAO PENTAGON: “Malo ste zakasnili, zar se ne povlačite iz INF-a?”

putin

Odgovarajući na ultimatum američkog državnog sekretara koji je Rusiji “dao rok”  da se u dva meseca “vrati ispunjenju odredbi Ugovora o eliminaciji projektila srednjeg i kratkog dometa raketa (INF) “, ruski predsednik Vladimir Putin je primetio da je Pompeo sa svojom izjavom “malo zakasnio”, jer je ranije američka strana najavila da se namerava povući iz sporazuma o kojem govori Pompeo, da bi tek kasnije počeo tražiti razloge zašto SAD to trebaju učiniti, prenosi TASS.

“Kao i obično, nema nikakvih dokaza o povredi ugovora s naše strane”, dodao je ruski predsednik.

Vladimir Putin je podsetio da je američki Kongres već odredio proračunska sredstva za stvaranje novih projektila ove vrste i pre izjave Washingtona o povlačenju iz ugovora INF.

“Odluka je doneta davno, samo tiho. Mislili su da to nećemo primetiti, ali je u proračunu Pentagona određen iznos za razvoj ovih projektila. Tek nakon toga su to javno potvrdili i odmah počeli tražiti koga bi mogli kriviti. No, najobičniji ili najpoznatiji čovek na ulicama Zapada će reći: “Rusija je kriva”. To nije tako. Protivno našim interesima je da uništimo ovaj sporazum, ali ako se to dogodi, reagovaćemo u skladu s tim”, poručio je Vladimir Putin američkom državnom sekretaru.

Mike Pompeo je Rusiji uputio ultimatum u utorak na sednici ministara inostranih poslova zemalja članica NATO pakta, kada je izjavio kako će Sjedinjene Države prestati ispunjavati svoje obveze iz ugovoru INF, ako Rusija u roku od 60 dana ponovo ne počne poštovati njegove odredbe. Washington i NATO i dalje bez ikakvih dokaza tvrde kako Moskva krši sporazum.

Ruski čelnik se osvrnuo ina činjenicu da ovaj ugovor obavezuje samo SAD i Rusiju, ali je on u prvom redu ključan za sigurnost Europe.

“Istina je, doista. Mnoge druge zemlje, verojatno njih desetak, proizvode takvo oružje, dok su se Rusija i Sjedinjene Države ograničile bilateralno da to neće činiti. Sada, očito, naši američki partneri veruju da se situacija toliko promenila da i Sjedinjene Države takođe trebaju imati takvo oružje. Koji je odgovor s naše strane? Jednostavan, onda ćemo i mi to učiniti”, rekao je ruski predsednik.

Dodao da su se Sjedinjene Države 2002. godine jednostrano povukle iz Ugovora o ograničenju sistema protivraketnih oružja.

“U slučaju ovog ugovora je Washington učinio isto. Sjedinjene Države samo misle o tome kome bi za svoje postupke okrivile nekoga drugog”, zaključio je Putin u svom odgovoru na “ultimatum” američkog državnog sekretara.

(logicno.com)