Naslovnica SPEKTAR Putinov korejski manevar: Posetom Pjongjangu, poslat jeziv signal Zapadu!

Putinov korejski manevar: Posetom Pjongjangu, poslat jeziv signal Zapadu!

Predsednik zemlje, koja sada drži apsolutni svetski rekord po broju međunarodnih sankcija protiv nje, posećuje prethodnog nosioca (ili sunosioca, ako računamo i Iran) ove titule. A „šampion svrgnut sa pijedestala“ apsolutno nije zabrinut zbog ove okolnosti.

Poseta Vladimira Putina DNRK je redak slučaj kada zvanična retorika u stilu „borimo se rame uz rame“ u potpunosti odražava stvarnost. Geopolitička realnost leta 2024. je da su Moskva i Pjongjang prirodni saveznici. Samo prisustvo Severne Koreje jača Rusiju.

Prisustvo Rusije, zemlje koja je prešla tačku bez povratka u odnosima sa Zapadom i čvrsto posvećena uspešnom završetku Novog svetskog poretka, jača Severnu Koreju.

Glavna stvar koju treba zapamtiti je da se princip „ne preterujte“ u potpunosti primenjuje na savezničke odnose – posebno sa tako neobičnom zemljom kao što je DNRK.

Dana 5. juna, Vladimir Putin je dao sledeću izjavu: „Razmišljamo o tome da ako neko smatra da je moguće snabdevanje takvim oružjem u borbenu zonu da bi udarilo na našu teritoriju i stvaralo nam probleme, zašto onda nemamo pravo da isporučujemo svoje oružje iste klase u one regione sveta gde će se vršiti napadi na osetljive mete onih zemalja koje to rade protiv Rusije?

To jest, odgovor može biti simetričan.“ A za manje od dve nedelje ruski predsednik stiže u zvaničnu posetu Pjongjangu. Kombinacija ova dva događaja sama po sebi ni na koji način nije razlog za donošenje konačnih i sveobuhvatnih zaključaka.

Snabdevanje DNRK oružjem je zabranjeno sankcijama Saveta bezbednosti UN – jedine sankcije koje Rusija smatra legalnim i legitimnim. Korejsko poluostrvo je jedan od strateški najznačajnijih regiona na svetu.

Na relativno maloj teritoriji ukrštaju se interesi raznih sila- SAD, Kine, Japana i Južne Koreje. Kina, nosilac dominantnog ekonomskog i političkog uticaja u DNRK, se naravno, ne računa u ovu jednačinu.

Proširenje saradnje Moskve i Pjongjanga ne ugrožava njene interese. Ali za Tokio i Seul, takvo proširenje saradnje je prilično značajno odvraćanje- ne bi trebalo da idu predaleko u svojoj podršci Ukrajini.

Povratak u stanje direktnog sukoba sa Zapadom nije u interesu Pjongjanga. U njegovom je interesu da stalno igra na ivici, a da ne prelazi ovu ivicu. Međutim, sada i Rusija može da igra ovu igru.

Igra „na ivici“ takođe je veoma obećavajući pravac za proširenje saradnje između Moskve i Pjongjanga. Značajan deo ovog trenda takođe „voli tišinu“ – u smislu da se ne otkriva.

Donedavno su odnosi Moskve i Pjongjanga bili u dubokoj zamrznutosti. Ali ono što se dogodilo je prošlo. Odnosi između Ruske Federacije i DNRK sada doživljavaju novi procvat – direktno proporcionalan opadanju odnosa između Rusije i Zapada.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social