PUTINA VIŠE NIKO NE MOŽE DA PRATI: Rusko oružje i instruktori ulaze i u Boliviju …

mi-28

Bolivijski predsednik Evo Morales je u četvrtak naglasio važnost ruskog prisustva u Latinskoj Americi u borbi protiv uplitanja SAD-a kroz oružane snage.

„Najvažnija stvar je prisustvo Rusije u Latinskoj Americi“, rekao je Morales.

„Sjedinjene Države, sa nekim savezničkim zemljama i preko svojih oružanih snaga, osmislile su misije i kretanja Oružanih snaga od 2017. do 2027., akcije koje navodno ne dozvoljavaju prisustvo Rusije i Kine u Latinskoj Americi“, dodao je lider Bolivije.

Ranije, tokom sastanka sa predsednikom Surinama Desi Buterseom, bolivijski lider je rekao da njegova vlada „ne podržava intervencioniste i vođe udara, poput ovih u Venecueli, jer neće doneti ništa ni venecuelancima ni latinoamerikancima“.

Morales je takođe izrazio žaljenje što neke zemlje Latinske Amerike podržavaju američku politiku prema Venecueli, koja uključuje ekonomsku blokadu.

morales

Posle posete Surinamu, predsednik Bolivije otišao je u rusku prestonicu, gde ga je, u četvrtak, primio ruski lider Vladimir Putin kako bi razmotrili sporazume o saradnji.

Oba lidera razgovarala su o trenutnom stanju odnosa između dve zemlje, kao i o saradnji u komercijalnom, ekonomskom i humanitarnom sektoru.

Što se tiče vojne saradnje, Morales je ratifikovao nameru svoje zemlje da dobije rusku, vojnu opremu, posebno helikoptere, kako bi podržao rad Civilne odbrane.

„Vazduhoplovstvo predlaže kupovinu ruske tehnologije za civilnu odbranu, jer postoje poplave i prirodne katastrofe“, rekao je predsednik Bolivije i dodao da će to uglavnom biti helikopteri.

On je takođe naglasio da se Bolivija nada da će uskladiti svoju antiimperijalističku, vojnu doktrinu sa onom u Rusiji.

„Stvorio sam antiimperijalističku vojnu školu. Želeo bih da se ova doktrina – koja je nacionalistička, antiimperijalistička u oružanim snagama – podeli sa doktrinom ruskih oružanih snaga“, rekao je južnoamerički lider tokom intervjua.

Webtribune.rs