Putin potpisao zakon: Zabranjena LGBT propaganda, promocija pedofilije i promene pola u Rusiji

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon koji se odnosi na internet, medije, knjige, audiovizuelne servise, kinematografiju i reklame.

Paket zakona predviđa zabranu LGBT propagande, propagande pedofilije i informacija koje podstiču promenu pola među tinejdžerima.

U skladu sa osnovnim zakonom se širi broj zabranjenih informacija koje se mogu plasirati deci, kao što su propaganda i demonstracija netradicionalnih seksualnih odnosa i (ili) koje ukazuju na prednost tih odnosa, kao i informacija koje mogu izazvati želju dece da promene pol. Uvodi se nova podela pojmova kako bi se razjasnila značenja „demonstracija“ i „propaganda“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na TelegramuInstalirajte ga preko Google Play prodavnice besplatno OVDE

Uvodi se obavezna pretplata i dodatna tehnička sredstva za zaštitu pristupa u televizijskom i radijskom sadržaju, koji je zabranjen za decu, kao i određivanje uzrasta u reklamnim materijalima tog sadržaja.

Osim toga, šire se zahtevi prema reklamama, koje ne sme da sadrži informaciju koja demonstrira netradicionalne seksualne odnose ili ukazuju na prednost tih odnosa.

Zakonom se zabranjuje propaganda netradicionalnih seksualnih odnosa ili ukazuje na prednost tih odnosa, između ostalog propaganda pedofilije među Rusima, kako među odraslim tako i među nepunoletnim građanima.