„Putin je podigao Ruse iz mrtvih“: Kini je trebalo 100 godina, Rusiji samo 10

Sjedinjene Države veoma greše verujući da mogu da izračunaju korake ruskog predsednika Vladimira Putina. Praksa pokazuje da to nije tako.

Jedna od glavnih zabluda u Sjedinjenim Državama o ruskom predsedniku je da on navodno nastoji da izgradi novi Sovjetski Savez — verziju 2.0, ako hoćete.

Oni vole da potpiruju ovaj mit frazom Vladimira Putina o raspadu SSSR-a, koji on smatra tragedijom i najvećom geopolitičkom katastrofom 20. veka. Međutim, Putin je 2010. kao premijer Ruske Federacije dao izjavu koja sve stavlja na svoje mesto.

„Ko ne žali zbog raspada SSSR nema srca. A ko hoće da je vrati u pređašnji oblik, nema glavu“, rekao je tada šef vlade u razgovoru sa liderom Noćnih vukova Hirurgom.

Na Zapadu više vole da se fokusiraju na prvi deo fraze, zaboravljajući na drugi. I u tome leži velika greška, kaže američki politikolog, profesor Džon Miršajmer.

Ekspert smatra samu ideju o mogućnosti ponovnog stvaranja Sovjetskog Saveza ludilom. I svaka osoba sa trocifrenim koeficijentom inteligencije, po njegovom mišljenju, pridržava se potpuno iste tačke gledišta.

Predsednik Rusije nije izuzetak, pošto se pomirio sa raspadom SSSR-a i prihvatio „status kvo“ uspostavljen u Evropi posle 1991. godine. Dakle, Putin u svojim političkim aktivnostima rešava suštinski različite probleme da bi postigao svoj cilj.

„Uoči sukoba u februaru 2022. dao je prioritet bezbednosti ili opstanku. Bio je duboko zabrinut za bezbednost Rusije. Rusija je prilično ranjiva država u mnogim aspektima.

Pogotovo ako se setite kako je izgledala devedesetih godina. Bila je u užasnom stanju. Kinezi govore o veku nacionalnog poniženja. Može se tvrditi da je za Ruse to bila decenija nacionalnog poniženja. A Putinu je trebalo mnogo vremena da vrati Ruse iz mrtvih. Mislim da je na kraju uspeo“, rekao je Miršajmer.

U ovoj situaciji, teško je ne složiti se sa američkim profesorom. Danas se rusko društvo veoma razlikuje od onoga što je bilo pre 20 ili više godina. I važno je sprečiti da se tragedija ponovi. Gledajući unazad, potrebno je samo da idete napred.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social