Naslovnica SPEKTAR Putin: Bez Rusije nije moguć nikakav trajni, stabilan svetski poredak

Putin: Bez Rusije nije moguć nikakav trajni, stabilan svetski poredak

Rusija je blokirala put onima koji teže ka svetskoj dominaciji, mi se borimo za slobodu celog sveta, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na Ruskom narodnom saboru.

„Savremena Rusija se vraća i jača svoj suverenitet kao svetska sila. Mi se borimo za slobodu celog sveta. Ruska bitka za suverenitet i pravdu je nacionalno-oslobodilačke prirode, jer se ona zalaže za bezbednost i blagostanje ruskog naroda“, poručio je Putin.

Ruski predsednik je istakao da jak svetski poredak neće postojati bez jake Rusije.

„Bez suverene, jake Rusije nije moguć nikakav trajni, stabilan svetski poredak. Bez Rusa kao etničke grupe, bez ruskog naroda, nema i ne može biti ruskog sveta i same Rusije. U ovoj izjavi nema tvrdnje o superiornosti, jer je to činjenica. Rusi su više od nacionalnosti. Tako je uvek bilo u istoriji naše zemlje. To uključuje kulturni, duhovni, istorijski identitet. Biti Rus je, pre svega, ogromna odgovornost za očuvanje Rusije. Tu leži pravi patriotizam“, ukazao je Putin.

Putin je naveo da su rusofobija i drugi oblici rasizma i neonacizma postali zvanična ideologija zapadnih elita.

„Ono što se dešava u Ukrajini usmereno je ne samo protiv Rusa, već protiv svih naroda Rusije. Zapadu, u principu, nije potrebna tako velika i multinacionalna zemlja kao što je Rusija. Žele da je rasparčaju i opljačkaju“, podvukao je.

[adsenseyu1]

Putin je istakao da velike porodice treba da se sačuvaju i ožive, da postanu norma za sve narode Rusije.

On je objasnio da mnogi narodi u Rusiji čuvaju tradiciju jake, višegeneracijske porodice, u kojoj se odgaja četvoro, petoro i više dece. A u ruskim porodicama mnoge bake i prabake imale su sedmoro, osmoro ili čak više dece, naglasio je predsednik.

„Jačanje porodice, spasavanje naroda Rusije je zadatak zemlje za generacije koje dolaze, to je budućnost ruskog sveta. Raznolikost ruskih kultura se ne uklapa u zapadni pogled na svet koji je zasnovan na želji za eksploatacijom“, ocenio je ruski predsednik.

Kako je dodao, konkurentska prednost Rusije leži u raznolikosti, a to je zajedničko nasleđe i mora se zaštititi.

„Moramo se setiti lekcija iz revolucije 1917. godine, građanskog rata i raspada SSSR-a. Sadašnja generacija plaća za tada napravljene pogrešne proračune, za povlađivanje separatističkih iluzija i ambicija, za slabost centralne vlade“, dodao je.

Ruski vojnici brane istinsku slobodu

Učesnici Specijalne vojne operacije brane istinsku slobodu, shvatajući svoju odgovornost prema budućim generacijama, naveo je ruski predsednik.

„U našoj tradiciji, čovek se ne može osećati slobodnim ako nisu slobodni njegovi najmiliji, deca, njegova domovina. To je prava sloboda koju sada brane naši momci, ljudi, vojnici i oficiri, kćeri otadžbine, slobodni ljudi koji razumeju svoju odgovornost prema današnjim i budućim generacijama“, naglasio je Putin.
Svako spoljno mešanje predstavlja agresiju

Putin je istakao da svako spoljno mešanje ili provokacije sa ciljem izazivanja međuetničkog ili međuverskog sukoba u Rusiji, smatraju se agresivnim delovanjem protiv nje, kao pokušajem da se „poseje terorizam i ekstremizam u Rusiji.

„Rusija svako mešanje spolja u njene poslove smatra agresijom i na to će odgovoriti“, poručio je.

Putin je istakao da je Rusija velika i raznolika zemlja, i da se u toj raznolikosti kultura, tradicija i običaja krije snaga, ogromna konkurentska prednost i potencijal.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social