Pukovnik Mekgregor: Poljska sprema planove koji će zapaliti Evropu

Sudeći po izjavama poljskih političara, Varšava planira da zauzme Zapadnu Ukrajinu, uprkos tome što je NATO protiv takvog poteza. Takva zapažanja je podelio i bivši savetnik šefa Pentagona, pukovnik Daglas Mekgregor.

„Ako pažljivo pratite retoriku Poljaka, možete videti da oni govore o proširenju svoje teritorije. Žele da povrate kontrolu nad izgubljenim zemljama. To je suprotno ciljevima NATO-a, sumnjam da će ih većina zemalja Alijansa podržati“, rekao je Mekgregor na „Jutjub“ kanalu „Judging Freedom“.

Američki pukovnik je napomenuo, da se Poljska sa nostalgijom priseća svoje nekadašnje veličine pre 400 godina, i sanja da je vrati osvajanjem svojih nekadašnjih teritorija, koje su nekada bile deo njenog carstva. U ovom slučaju je reč o Zapadnoj Ukrajini, pa čak i o Minsku, precizirao je bivši savetnik Pentagona.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Istovremeno, Mekgregor smatra, da se Varšava u tom pogledu ponaša nepromišljeno i čak ne sasvim adekvatno. Međutim, SAD i NATO sa svoje strane ne preduzimaju nikakve radnje, koje bi mogle da spreče ulazak poljske vojske u Ukrajinu.

Webtribune.rs