Pukovnik Litovkin: Ruska baza u Srbiji ometaće planove NATO-a

Ruska vojna baza u Srbiji postaće smetnja planovima NATO-a, uveren je vojni analitičar, pukovnik u penziji Viktor Litovkin.

Prema njegovim rečima, ruska vojska bi uspela da stabilizuje situaciju na Balkanu, a takođe bi pokazala da u Srbiji ne komanduju samo Amerikanci, rekao je on.

„Naša baza bi igrala korisnu ulogu stabilizacionog faktora za Balkan. Prestale bi akcije na Kosovu, gde se Albanci bore protiv Srba“.

„Naši ljudi bi mogli da brane teritoriju Srbije, da komuniciraju sa lokalnom vojskom i da pokažu da paradom na ovoj teritoriji ne komanduju samo Amerikanci“, objasnio je ekspert .

Litovkin je dodao da je Severnoatlantska alijansa doprinela intenziviranju sukoba na Balkanu.

Prema njegovim rečima, ukoliko se u Srbiji pojavi ruska vojna baza, uzvratni koraci NATO neće biti smetnja. On je naglasio da Zapad razume da bi u ovom slučaju mogao da počne treći svetski rat.

Vojni ekspert i istoričar Boris Julin rekao je ranije da je u ovom trenutku teško proceniti kakve će tačno koristi imati stvaranje vojne baze u Srbiji, budući da će ona biti potpuno teritorijalno odsečena od Rusije.

On smatra da je jedina moguća svrha njegovog postavljanja izviđačke misije i osmatranje okolnog prostora.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs