Naslovnica U FOKUSU Prvi ukrajinski piloti završili obuku na F-16 – Kreću na Rusiju!

Prvi ukrajinski piloti završili obuku na F-16 – Kreću na Rusiju!

Kako je za RIA Novosti rekao predstavnik Nacionalne garde SAD, prva grupa pilota ukrajinskog vazduhoplovstva završila je obuku za letenje višenamenskim lovcima F-16.

Ranije je takođe saopšteno, da je prva grupa ukrajinskih pilota na F-16 planirana za maj.

Podsetimo, Vašington je dozvolio evropskim NATO saveznicima da prebace borbene avione F-16 u Kijev. Istovremeno, same države su aktivno uključene u preobuku letačkog i zemaljskog osoblja za pilotiranje i održavanje aviona.

Ukrajinci se obučavaju u državi Arizona. U aprilu se saznalo da 12 kadeta istovremeno trenira u Arizoni.

Što se tiče samih letelica, Holandija i Danska su prve pristale da svoje letelice prebace u Ukrajinu. Lovci će nakon završene obuke pilota biti prebačeni na ukrajinsku teritoriju.

Prema rečima šefice holandskog ministarstva odbrane Kaise Ollongren, Hag očekuje da će prve lovce u Ukrajinu poslati 2024. godine.

Zauzvrat, ruski ambasador u Hagu, Aleksandar Šuljgin, je primetio, da bi snabdevanje avionima samo dovelo do produžavanja sukoba u Ukrajini, i još većih patnji njenih građana.

Kremlj je takođe više puta izjavljivao, da pumpanje kijevskog režima oružjem sa Zapada ne doprinosi pregovorima, i da će imati negativan efekat.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social