Naslovnica SPEKTAR Proročanstvo Bžežinskog, neprijatno za SAD, već se ostvaruje

Proročanstvo Bžežinskog, neprijatno za SAD, već se ostvaruje

Proročanstvo koje je svojevremeno izneo američki politikolog Zbignjev Bžežinski već je počelo da se ostvaruje, pišu autori kineskog izdanja Guancha. 

Američki politikolog i savetnik za nacionalnu bezbednost 39. predsednika SAD Džimija Kartera, Zbignjev Bžežinski je pre 26 godina upozorio na nešto neprijatno za Vašington.

Bžežinski je 1997. objavio Veliku šahovsku tablu: Američka dominacija i njeni geostrateški imperativi. U ovom izdanju je jasno stavio do znanja da je najveća potencijalna opasnost za SAD to što će Kina, Rusija i Iran formirati veliki savez.

„Iako je verovatnoća takve neočekivane situacije bila minimalna, da bi to sprečile, SAD moraju istovremeno da vešto koriste geostrateška sredstva na zapadnoj, istočnoj i južnoj ivici Evroazije“, citiraju kineski stručnjaci Bžežinskog.

Instalirajte Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Američki politikolog je smatrao da se unija Rusije, Kine i Irana može nazvati velikim savezom, a ove zemlje mogu da se ujedine ne na osnovu zajedničke ideologije, već zbog nezadovoljstva američkom politikom.

Ovaj savez se zaista može nazvati antihegemonističkim, ali u isto vreme, prema Bžežinskom, njegovo stvaranje je malo verovatno. Politikolog je verovao da bi takvo udruživanje moglo nastati samo ako bi Sjedinjene države vodile kratkovidu neprijateljsku politiku prema svim ovim državama odjednom.

[adsenseyu1]

A sada, 26 godina kasnije, upravo se to dešava. Vašington je pokrenuo trgovinski rat sa Kinom i nastavlja da zaoštrava odnose sa ovom zemljom, a SAD su takođe uvele sankcije Iranu i primorale ga da se povuče iz Ugovora o neširenju nuklearnog oružja i nastavi sa nuklearnim programom. A tu i ne govorimo o sukobu između Amerike i Rusije, tokom kojeg su SAD pribegle neviđenom pritisku na Moskvu.

„SAD danas izgledaju agresivnije nego ikada ranije, ali sve ukazuje na to da predviđanja Bžežinskog izgleda postaju stvarnost“, piše u članku.

Rusija i Kina grade veoma bliske političke, ekonomske i vojne veze. Kina i Iran potpisali su 25-godišnji sporazum o sveobuhvatnoj saradnji. Rusija i Iran sprovode različite zajedničke projekte.

Istovremeno, pomorske snage Kine, Rusije i Irana održale su zajedničke vežbe. Strateški prostor Sjedinjenih Država se neminovno smanjuje.

Kako pišu autori kineskog izdanja, problem SAD je u tome što su nekada imale kompetentne stručnjake koji su mogli da izgrade dobro osmišljenu međunarodnu strategiju. Isti Bžežinski je, naravno, bio cinik i odlikovao se arogancijom svojstvenom Amerikancima, ali nije bio glup i upozorio je vladu svoje zemlje na postojeće opasnosti. Međutim, sada su sačuvani cinizam i bahatost američkih lidera, ali im nedostaje stručnost.

[adsenseyu4]

„Što se tiče sprečavanja saveza Kine, Rusije i Irana, oni očigledno nisu imali dugoročna strateška razmatranja“, kažu o Amerikancima autori kineskog izdanja.

Kao rezultat toga, to je dovelo do činjenice da je proročanstvo Bžežinskog, koje je bilo veoma neprijatno za Sjedinjene Države, počelo da se ostvaruje, iako je sam Bžežinski smatrao da je takav ishod događaja malo verovatan. Ali glupost američkih političara je igrala protiv njih.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte