Propale nade Zapada: Erdogan proglasio pobedu na predsedničkim izborima u Turskoj

Aktuelni predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan proglasio je pobedu na predsedničkim izborima u toj zemlji.

Erdogan je u obraćanju građanima okupljenim u Istanbulu rekao da im se zahvaljuje na tome što su mu poverili upravljanje zemljom u narednih pet godina.

„Završili smo drugi krug predsedničkih izbora u korist naše nacije. Jedini pobednik ovih izbora je Turska, svih 85 miliona ljudi u našoj zemlji je pobedilo. Vaša volja je postala turska snaga, neuništiva sila“, rekao je Erdogan.

Pokrenite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Erdogan je izjavio da će se kasnije obratiti iz predsedničke rezidencije u Ankari, javio je dopisnik Sputnjika.

Prema preliminarnim rezultatima drugog kruga predsedničkih izbora, na osnovu 98,64 odsto prebrojanih glasova, Erdogan je osvojio 52,09 odsto glasova, dok je njegov protivkandidat Kemal Kiličdaroglu dobio 47,91 odsto.

Erdoganove pristalice počele su da se okupljaju ispred predsedničke palate u Ankari, gde je već počeo koncert, kao i na ulicama turskih gradova, slaveći pobedu.

Turska izborna komisija saopštila je da je do sada obrađeno 76,41 odsto glasova, a u inostranstvu 42,01. Na osnovu rezultata iz Turske, Erdogan vodi sa 53,35 odsto, dok Kiličdaroglu ima 46,65 odsto.

Mađarski predsednik Viktor Orban čestitao je turskom predsedniku pobedu na izborima i pre nego što je ona zvanično proglašena. Orban je na Tviteru napisao „čestitke ne neupitnoj pobedi“, a potom na turskom „čestitam, uvaženi predsedniče“, uz fotografiju na kojoj su on i Erdogan.

Erdoganu su takođe čestitali i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev i emir Katara šeik Tamim bin Hamad El Tani.

U Turskoj je danas održan drugi krug predsedničkih izbora, a više od od 64 miliona građana s pravom glasa biralo je između aktuelnog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, kandidata Narodnog saveza, i Kemala Kiličdaroglua, kandidata opozicionog Nacionalnog saveza.

Birališta su otvorena jutros u 8 sati po lokalnom vremenu, a zatvorena su u 17 sati, odnosno u 16 po našem vremenu. Po zatvaranju birališta, počelo je prebrojavanje glasova.

Iz centralne izborne komisije Turske saopšteno je da nije bilo nepravilnosti, dok je izlaznost procenjena na 85,07 odsto.

Oba kandidata glasala su istovremeno u svojim izbornim jedinicama, javio je dopisnik Sputnjika. Erdogan je glasao u izbornoj jedinici u azijskom delu Istanbula, a njegov oponent Kiličdaroglu je glasao u Ankari.

Za birače u Turskoj postavljeno je 191.885 glasačkih kutija, a u drugom krugu izbora pravo glasa ima dodatnih 47.523 birača, koji su u međuvremenu napunili 18 godina.

Aktuelni predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan će proces glasanja u drugom krugu predsedničkih izbora pratiti iz Istanbula, a očekuje se da će posle 18 sati doći u prestonicu Ankaru, preneo je turski državni televizijski kanal „Haber“.

U prvom krugu izbora održanom 14. maja Erdogan je osvojio 49,5 odsto, a lider turske opozicije Kemal Kiličdaroglu 44,89 odsto glasova.

Erdoganov Narodni savez predvođen vladajućom Strankom pravde i razvoja (AK Parti) osvojio je većinu u državnom parlamentu u prvom krugu.

Prema najavi turske Vrhovne izborne komisije, prvi preliminarni i nezvanični rezultati drugog kruga predsedničkih izbora biće objavljeni istog dana, nakon zatvaranja birališta.

(Sputnik)

Tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte