Naslovnica SPEKTAR Promene u svetskom poretku: Saudijska Arabija se uskoro priključuje banci BRIKS-a

Promene u svetskom poretku: Saudijska Arabija se uskoro priključuje banci BRIKS-a

Za Rijad, članstvo u ovoj instituciji nudi jačanje veza sa članicama BRIKS-a. Pet ekonomija već čini više od 40 odsto svetske populacije i skoro četvrtinu globalnog BDP-a

Nova razvojna banka (NDB), iz grupe zemalja BRIKS-a, velikih ekonomija u usponu, trenutno je u pregovorima sa Saudijskom Arabijom o prijemu Kraljevine kao svoje desete članice, objavio je u nedelju „Fajnenšel tajms“.

Očekuje se da će ovaj potez učvrstiti veze između ovog zajmodavca sa sedištem u Šangaju, koji je 2014. osnovao BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika), sa drugim najvećim svetskim proizvođačem nafte.

Pokrenite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

„Na Bliskom istoku pridajemo veliki značaj Saudijskoj Arabiji. Trenutno smo angažovani u dijalogu sa Rijadom“, navodi se u saopštenju NDB-a, u koje je FT imao uvid.

Pokrenuta sa ciljem finansiranja infrastrukturnih projekata i održivog razvoja u državama članicama i drugim ekonomijama u razvoju, NDB je proširila svoje članstvo na Bangladeš, Ujedinjene Arapske Emirate, Urugvaj i Egipat. Do sada je pozajmila ukupno 33 milijarde dolara, za više od 96 projekata u pet zemalja osnivača.

[adsenseyu1]

Ova multinacionalna finansijska institucija sprema se da započne zvaničnu procenu opcija finansiranja, koje su bile uzdrmane nakon što je Rusiju pogodilo nekoliko uzastopnih talasa zapadnih sankcija zbog njene vojne operacije u Ukrajini.

Planirano je da BRIKS banka održi godišnji sastanak od 30. do 31. maja.

Za Rijad, članstvo u banci nudi jačanje veza sa članicama BRIKS-a. Pet ekonomija već čini više od 40 odsto svetske populacije i skoro četvrtinu globalnog BDP-a.

Pokretanje ovih pregovora dešava se u trenutku kada Saudijska Arabija i Kina povećavaju saradnju. Peking je u martu posredovao u sporazumu između Saudijske Arabije i Irana, smanjujući tenzije u ovom regionu. Saudijska Arabija je značajno ojačala svoje energetske veze sa Kinom.

[adsenseyu4]

Očekuje se da će Rijad postati još jedan finansijski pouzdan akcionar u NDB-u.

Sankcije koje je Zapad proglasio protiv Rusije izazvale su ranije zabrinutost zbog zavisnosti ove banke od Moskve, koja ima udeo od 19 odsto.

(RT)

Tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte