Primirje nije na vidiku, pregovori bez rezultata

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, saopštio je Kremlj. Razgovor je održan na inicijativu predsednika Francuske.

Putin i Makron razgovarali su o Ukrajini, kao i o napretku trenutnih pregovora između predstavnika Rusije i Ukrajine, dodaje se u saopštenju Kremlja.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken razgovarao je sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom o aktuelnim naporima da se ojača istočni krak NATO, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Blinken je ponovio da postoji potreba za snažnim i ujedinjenim transatlantskim odgovorom ruskoj vladi u ratu protiv Ukrajine i pozdravio rad na jačanju odbrane NATO. Njih dvojica su takođe razgovarali o značaju humanitarne i bezbednosne pomoći koje članice NATO pružaju Ukrajini, rekao je Prajs u saopštenju Stejt departmenta.

Stanje na terenu se različito opisuje. Dok ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kaže da je njegova zemlja uspela da zaustavi napredovanje neprijateljskih snaga, ukrajinska vojska navodi da je Rusija povećala svoje „vazduhoplovno prisustvo“ u Ukrajini u poslednja 24 sata.

Zelenski je još jednom pozvao Putina na pregovore.

Zelenski je razgovarao i sa Papom: ‘Cenila bi se posrednička uloga Svete Stolice u okončanju ljudske patnje’, rekao je.

Ukrajinski predsednik tvrdi da od Mariupolja ništa više nije ostalo, dok je Kijev apelovao na Moskvu da dozvoli civilima da se evakuišu iz opkoljenog grada.

Ukrajinske vlasti ignorišu humanitarne koridore za povlačenje civila prema Rusiji, izjavio je danas šef Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Ruske Federacije general-pukovnik Mihail Mizincev.

„Danas od 10.00, ruska strana je ponovo otvorila humanitarne koridore na pravcu Kijev, Černigov, Sumi i Harkov, jedan humanitarni koridor prema Ruskoj Federaciji i još jedan, preko teritorija koje kontrolišu kijevske vlasti prema zapadnoj granice Ukrajine. Zvanični Kijev se ponovo nije dogovorio ni o jednom koridoru prema Rusiji“, rekao je Mizincev, a prenela agencija RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, ukrajinske vlasti su dodatno najavile još četiri rute u pravcu Zaporožja, „cinično ignorišući humanitarne koridore ka Ruskoj Federaciji”.

„Postoje i ona pitanja koja su na pregovaračkom stolu dve delegacije, o kojima ne želim da govorim. Pregovarački proces već ide mnogo sporije i manje smisleno nego što bismo želeli“, rekao je porparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Dvadeset sedmog dana od početka, borbe se vode od Crnog mora do ukrajinsko-beloruske granice.

 

(politika.rs)