Naslovnica SPEKTAR Pometnja u Pentagonu: Huti oteli moćno američko oružje i predali ga Iranu!...

Pometnja u Pentagonu: Huti oteli moćno američko oružje i predali ga Iranu! (VIDEO)

Snimak koji prikazuje hvatanje američke podvodne vojne opreme kruži društvenim medijima, uključujući platforme kao što je Telegram. Konkretno, video tvrdi da je prikazani „žuti gedžet“ Remus 600 – autonomno podvodno vozilo iz Amerike.

Glasine sugerišu da je ovaj podvodni dron prevezen u Iran, gde njegovu konstrukciju, komponente i rad ispituju lokalni stručnjaci. Teško je proveriti ove tvrdnje zbog mutnih, nekvalitetnih vizuelnih prikaza u snimku. Nejasan je i navodni datum ovog „hvatanja“. Kako sada stoji, ni američka vlada ni vlasti u Jemenu ili Iranu nisu potvrdile ili demantovale ove navode.

Ako se potvrdi, to bi moglo biti od velike vrednosti za iransku vojsku. Uprkos nedostatku ofanzivnih sposobnosti Remusa 600, njegova sposobnost da se suprotstavi minama mogla bi da donese revoluciju u vojnoj strategiji Teherana.

Šta je Remus 600?

Remus 600 je autonomno podvodno vozilo koje se prvenstveno koristi za hidrografsko istraživanje, rešavanje pretnji od mina, operacije bezbednosti u luci, praćenje životne sredine, mapiranje polja krhotina i naučno uzorkovanje. Proizveden od strane Hidroid Inc., podružnice Kongsberg Maritime, a ovaj AUV se ističe svojom svestranošću i izdržljivošću, dizajniran za postavljanje do 600 metara ispod površine.

Američka mornarica koristi Remus 600 prvenstveno za protivminske mere. AUV sonar visoke rezolucije za bočno skeniranje omogućava otkrivanje, klasifikaciju i lokalizaciju ovih podvodnih pretnji. Pored toga, pokazao se vrednim u hidrografskim istraživanjima, stvarajući detaljne mape morskog dna koje su neophodne za navigaciju, kao i identifikaciju opasnosti pod vodom.

Remus 600 može da radi i u plitkoj vodi, ali i na dubinama od 600 metara, pokazujući svoju izdržljivost, pouzdanost i kvalitetno prikupljanje podataka. Dugačak je 3,25 metara, a njegov prečnik iznosi 32,4 centimetra. Kompaktan i lagan dizajn olakšava njegovo postavljanje i vađenje. Može da postigne brzinu do 5 čvorova, može da radi do 70 sati sa jednim punjenjem baterije.

Radni opseg Remus 600 je impresivan. U zavisnosti od brzine i konfiguracije nosivosti, može preći do 286 kilometara u jednoj misiji. NJegov napredni navigacioni paket, koji uključuje inercijalni navigacioni sistem „INS“, Doplerov dnevnik brzine „DVL“ i GPS, obezbeđuje precizno pozicioniranje i praćenje.

Ovaj AUV je opremljen širokim spektrom senzora i instrumenata koji mu omogućavaju da efikasno obavlja svoje zadatke. To uključuje sonar okrenut sa strane za ispitivanje morskog dna, profilator ispod dna za identifikaciju zakopanih objekata, CTD senzor za merenje svojstava vode, eho sonar sa više zraka za batimetrijska istraživanja i digitalnu kameru za snimanje slika visoke rezolucije.

Što se tiče specifikacija, Remus 600 ima nosivost od 40 kilograma, što znači da može da nosi razne instrumente i senzore. Pokreće ga litijum-jonska baterija, može se pohvaliti impresivnom izdržljivošću. Štaviše, njegov modularni dizajn omogućava lako održavanje i modifikaciju nosivosti radi prilagođavanja različitim zahtevima misije.

Nekoliko autonomnih podvodnih vozila iranske proizvodnje „AUV“ mogu se smatrati pandanima ili replikama Remusa 600, uključujući ‘Tarek’ i ‘Nahang’.

[adsenseyu1]

Kao i Remus 600, Tarek je AUV dizajniran za istraživanje dubokog mora koje zahteva mogućnosti dugog dometa.

Tarek ima impresivnu tehnologiju navigacije i detekcije objekata zahvaljujući naprednim sistemima sonara. U kombinaciji sa kamerom visoke definicije, može da snimi detaljne slike morskog dna. Sa radnom dubinom koja dostiže do 1000 metara, Tarek je zaista uporediv sa Remusom 600, koji može da dostigne maksimalnu dubinu od 600 metara.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social