Naslovnica SPEKTAR Pometnja u NATO: Francuska napušta Alijansu?!

Pometnja u NATO: Francuska napušta Alijansu?!

Postoji zabrinutost u NATO-u da bi Francuska mogla da napusti Alijansu ako krajnja desnica, predvođena Žordanom Bardelom i Marin Le Pen, dođe na vlast.

Nacionalno okupljanje, koje predvode Bardela i Le Penova, moglo bi u nedelju da preuzme vođstvo u Francuskoj, što bi izazvalo uzbunu ne samo u EU, već i u Vašingtonu.

Prema anonimnim diplomatama, postoji ozbiljna mogućnost da bi Pariz, nakon pobede Nacionalnog okupljanja, mogao da povuče podršku Ukrajini i da napusti NATO.

Desničarsko Nacionalno okupljanje je više puta postavljalo pitanje svrhe NATO-a i pomoći Ukrajini. Sada su na vrhu u prvom krugu vanrednih izbora u Francuskoj sa 33 odsto glasova, dok je centristički blok predsednika Emanuela Makrona tek na trećem mestu sa 2 odsto. Drugi krug izbora zakazan je za 7. jul, a predviđa se da će Nacionalno okupljanje osvojiti do 280 mesta u Narodnoj skupštini.

Prema izvorima iz Euractiva, postoji zabrinutost među vodećim saveznicima u NATO-u zbog kritika Nacionalnog okupljanja (RN) na račun Makronove spoljne politike, posebno

vojne pomoći Ukrajini. Čak i ako RN završi u opoziciji, očekuje se da će imati značajan uticaj u francuskom parlamentu.

Anonimni izvor iz Euractiva sugeriše da bi Francuska pod novim rukovodstvom mogla da se odluči za „meki izlazak“ iz NATO-a, što bi značilo povlačenje iz vojne komande Alijanse, slično kao što je to učinio predsednik Šarl de Gol 1966. godine. Francuska se vratila u integrisanu vojnu komandu NATO-a tek 2009. godine.

Vojni ekspert Mišel Duklo smatra da bi RN mogao da zagovara „suptilni izlazak“, pri čemu bi Francuska slala manje kvalifikovane trupe u manjem broju na NATO misije. Francuska igra ključnu ulogu u NATO-u, što utiče na dugoročnu strategiju organizacije.

Marin Le Pen, bivša liderka RN-a, kritikuje Makronov stav prema sukobu u Ukrajini, tvrdeći da rizikuje da uvuče Francusku u rat s Rusijom. Stranka zagovara dijalog s Rusijom o ključnim interesima.

Trenutni lider RN-a, Džordan Bardela, pokazuje mekši stav prema NATO-u, izjavivši da neće biti izlaska iz vojne komande NATO-a dok traje rat u Ukrajini.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social