Naslovnica U FOKUSU Podigli se i privrednici – Počeo protest: „Mi moramo da protestujemo, to...

Podigli se i privrednici – Počeo protest: „Mi moramo da protestujemo, to je sve što nam je ostalo“

Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije simbolično, u minut do 12, započeo je protest ispred Skupštine Srbije.

Privrednici tvrde da sve dosadašnje mere Vlade i najavljena podrška u vreme pandemije neće biti dovoljni za njihov opstanak, a jedan od njihovih zateva je da im država omogući otpis, a ne reprogram poreza i doprinosa.

Kao što je i najavljeno protest je u minut do 12 počeo zvonjavom budilnika.

Organizatori protesta prethodno su objavili spisak pet ključnih zahteva upućenih Vladi Srbije i nadležnim ministrima, a oni su sledeći:

1. Otpis, a ne reprogram poreza i doprinosa.

2. Ukidanje novih parafiskalnih nameta u sred krize (eko-taksa, natpisi na radnjama)

3. Trajno smanjenje poreza i doprinosa na male zarade na maksimalno 10 odsto sa sadašnjih 60 odsto – da svako ima najmanje 45.000 u odnosu na sadašnjih 32.000 dinara minimalca.

4. Pravedan, progresivan i transparentan poreski sistem.nadoknada troškova onima koji su potpuno onemogućeni da rade.

Dragan Subotić iz Turističke organizacije Srbije podsetio je na 23. decembra 2020. godine i prošli protest privrednika, koji je obeležila tragedija.

“Pozivam na minut Željka Vukovića koji je tragično završio svoj život, prepuklo mu je srce”.

“Mi moramo da protestujemo, to je sve što nam je ostalo, jer smo 11 meseci osuđeni na golu egzistenciju. Država nema sluha za delatnosti kojima je obustavljen rad potpuno odlukom Kriznog štaba, a zatim delimično. Prihodi su nam toliki da ne možemo da odvojimo za najosnovnije troškove i poreze i doprinose koje moramo da platimo. Pomoć je bila linearnog modela i isključivo namenjena za očuvanje radnih mesta, ne privrede. Nezavisni ekonomski eksperti su izveli računicu i kažu da su svi koji su uzeli pomoć sada u minusu 150.000 dinara po jednom zaposlenom. To je smisleno i smišljeno”, rekao je Subotić.

Zbog ovakve državne politike, kaže, kandidovaće ministra finansija Sinišu Malog za Nobelovu nagradu.

“Gospodine Siniša Mali, možda ćete, pored Ive Andrića, imati čast da budete još jedan nobelovac iz našeg naroda. Sramota je da Ana Brnabić danas neće spomenuti da ste se bahato poneli na jučerašnjem sastanku, kada ste nam rekli “ako niste zadovoljni napustite Srbiju”. Na sastanku u septembru prošle godine, Siniša Mali je na pomen da li će se pomoći najugroženijem sektoru privrede, a to je turistički, sa jednokratnom bespovratnom pomoći, koristio vulgarnim rečnikom. Da mi kao privrednici moramo da trpimo da nas teraju iz naše zemlje i da nam se obraćaju sa psovkama bez trunke poštovanja, a da niko ne reaguje. Tražimo pod hitno da naša Vlada donese set hitnih mera za najugroženije delatnosti. Preko 2.000 radnika je otpušteno uiz turističkog sektora, što je više od polovine svih zaposlenih. Mi umiremo, dosta je više”, rekao je Subotić.

Na protestu privrednika je i bivši predsednik Nove stranke Zoran Živković.

Ekonomista Dragan Radović rekao je da se država brani da ne može da pomogne privrednicima jer nema novca.

“Država kaže nema sredstava, iako sam bar deset put pričao o tome, a 150 tekstova napisao. Naša država podržava radnike iz Uprave carina koji prošvercuju pet milijardi evra robe iz šlepera. Kad izađe na ulicu, ta roba vredi 10 milijardi evra. Radnici sa platnog spiska države učestvuju u stravičnom kriminalu, a država ne reaguje. Naša država ne želi ni da Narodna banka kaže ko iznese pet milijardi evra pranjem novca iz zemlje. Niko ne sprečava to pranje i iznošenje novca iz zemlje. Vrh države to ne dotiče i ne žele to da suzbiju. Naš predsednik godinama govori 200 miliona evra utaje poreza na švercu cigareta”, rekao je Radović i dodao da je isto i sa benzinom, alkoholom i brašnom.

“Eto kako država može d auštedi i da pomogne privedi”, rekao je Radović.

Milica Čule (Nova.rs)