Naslovnica U FOKUSU Počinje suđenje Donaldu Trampu za opoziv u Senatu

Počinje suđenje Donaldu Trampu za opoziv u Senatu

Suđenje bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu u Senatu počeće 9. februara, malo više od mesec dana pošto su njegove pristalice upale u Konges koji je u tom trenutku potvrđivao pobedu Džoa Bajdena na izborima.

Tramp je zbog podsticanja na pobunu već opozvan u Predstavničkom domu, a sada tu rezoluciju, odnosno „optužnicu“, treba da razmotri i Senat.

U neredima 6. januara poginulo je petoro ljudi. Zbog toga je opoziv Trampa vrlo brzo pokrenut u Predstavničkom domu, a on je prvi predsednik koji je dvaput opozvan za vreme jednog mandata.

Demokrate iz Predstavničkog doma sada su u ulozi “tužilaca” u procesu pred Senatom, a predvodi ih kongresmen iz Merilenda Džejmi Raskin. On je pozvao Trampa da svedoči pred Senatom, ali su Trampovi advokati to odbili rekavši da je reč o “marketingu”.

Trampovi advokati su već negirali optužbe koje mu se stavljaju na teret pred Senatom, a takođe i dovode u pitanje da li je legalno da se bivšem predsednku “sudi”, ako više nije na dužnosti.

Iako se naziva suđenjem, proces u Senatu nije pravni, već politički proces, a kazna za predsednika kojeg Senat proglasi krivim je razrešenje sa dužnosti. Pošto Tramp više nije predsednik, pominjalo se da je moguće da mu se zabrani kandidatura u budućnosti.

Zbog čega se sudi Trampu?

Bivši predsednik se tereti da je podstakao pobunu 6. januara. Demokrate smatraju da je njegova kampanja o diskreditovanju rezultata izbora dovela do toga da njegove pristalice napadnu Kapitol kako bi sprečili da Kongres potvrdi izbornu pobedu Bajdena.

Demokrate kažu da je Tramp dodatno podstakao pristalice da napadnu Kongres svojim govorom, a da je potom na televiziji gledao šta se dešava – što advokati bivšeg predsednika negiraju.

“Podsticanjem nasilja” protiv Vlade SAD, kažu demokrate, Tramp je počinio teška krivična dela i prekršaje – što je osnov za opoziv po američkom Ustavu.

Koliko će suđenje trajati?

Demokrate bi htele da traje kratko, nedelju ili dve, jer žele da nastave sa sprovođenjem Bajdenove agende.

Ovo suđenje neće ličiti na prvo, koje je trajalo od 16. januara do 5. februara 2020.

Demokratski senator Tom Karper je rekao da suđenje ne treba da traje nedeljama ili mesecima, već nekoliko dana.

Ko sudi?

Najstariji demokratski senator Patrik Lejhi predsedavaće ovim suđenjem. Prema Ustavu SAD, kada se sudi aktuelnom predsedniku, tim procesom mora da predsedava predsednik Vrhovnog suda – kao što je bio slučaj tokom prvog opoziva. Međutim, pošto se sada ne sudi predsedniku na dužnosti, procesom će predsedavati najstariji senator i imaće više ceremonijalnu ulogu jer konačnu odluku donose senatori.

Ko su tužioci?

Tužioci u ovom slučaju su demokrate iz Predstavničkog doma koje je odabrala predsedavajuća Nensi Pelosi. Oni će pred Senatom predstaviti optužnicu protiv Trampa. Tim ima devet članova, a predvodiće ih Džejmi Raskin, profesor ustavnog prava, koji je i pomogao da se napiše predlog za opoziv.

Ko zastupa Trampa?

Trampov tim predvodće Dejvid Šoen i Brus Kastor, obojica iskusni advokati. Prošle nedelje, Trampa je napustio njegov prvobitni pravni tim zbog neslaganja oko strategije odbrane.

Ko su porotnici?

Svih 100 članova Senata imaće ulogu porotinika na ovom suđenju i na kraju će glasati da li Trampa treba osuditi ili osloboditi optužbi koje mu na teret stavlja Predstavnički dom.

Senatorima nije dozvoljeno da postavljaju pitanja, ali to mogu učitniti preko predsedavajućeg Lejhija.

Hoće li suđenju prisustvovati svedoci?

Čini se da ne, Tramp je odbacio predlog demokrata da svedoči pred Senatom, a demokrate nisu saopštile da planiraju da zovu druge svedoke. U procesu pred Predstavničkim domom ih nije bilo. Republikanci u Senatu smatraju da nema potrebe za dovođenjem svedoka.

Da li će biti osuđen?

Najmanje 17 republikanaca bi trebalo da se priključi demokratama kojih je 50 da bi Tramp bio osuđen. Već je 45 od 50 republikanaca glasalo za to da se suđenje proglasi neustavnim, što ukazuje da će bivši predsednik verovatno biti oslobođen.

Ako se to desi, demokrate neće stati i žele da pokrenu mehanizme u skladu sa 14. Amandmanom kako bi Trampa onemogućili da ubuduće ima neku javnu funkciju.

(Glas Amerike)