Naslovnica SPEKTAR Počela završnica: Rusi prvi put bombardovali tunel koji Zapad koristi da naoruža...

Počela završnica: Rusi prvi put bombardovali tunel koji Zapad koristi da naoruža Ukrajinu

U petak, 11. avgusta, Vazdušno-kosmičke snage Rusije su prvi put izvele raketni napad na tunel u Zakarpatju.

Neko vreme nakon vazdušne operacije ukrajinski izvori su izvestili o udaru na određeni civilni objekat. Pored toga, kao rezultat udara, neprijateljski vojni aerodromi su oštećeni u brojnim oblastima.

Prema rečima vojnog eksperta, pukovnika u penziji Anatolija Matvijčuka, Rusija je proglasila sve ukrajinske aerodrome za metu broj 1. Odavde mogu da polete ukrajinski avioni koji nose NATO rakete dugog dometa.

Vazdušna uzbuna objavljena je tokom dana u Hmeljničkoj, Viničkoj, Kijevskoj oblasti, kao i u Ivano-Frankivsku. Kasnije su stigle informacije da su bile jake eksplozije u tim područjima.

Eksplozija je odjeknula u blizini aerodroma Žuljani u Kijevu. U Hmeljničkoj oblasti zadat je još jedan udarac vojnom aerodromu Starokonstantinov. U Ivano-Frankovskoj oblasti zabeležen je dolazak na aerodrom Kolomija. Prema nekim izveštajima, aerodrom na kome su bili bazirani nosači raketa Storm Shadow je potpuno uništen.

– Svi aerodromi koji se nalaze na teritoriji Ukrajine proglašeni su za mete broj 1 za uništenje. Činjenica je da su avioni Su-24 i Su-27  nosioci raketa dugog dometa kao što su Storm Shadow, TAURUS itd. Dakle, svi udari koje smo mi naneli su apsolutno legalni, oni su bili legitimni ciljevi za Rusiju, rekao je vojni ekspert, obaveštajac Anatolij Matvijčuk.

Na ukrajinskim medijima pojavila se vest o pogotku na civilni objekat u Karpatskom regionu. Telegram kanal „Rezime i analitika SVO” piše o udaru na tunel: „Potvrđen je udar na tunel u Zakarpatskoj oblasti.

[adsenseyu1]

Prema rečima stručnjaka Anatolija Matvijčuka, udarom u tunel ruska vojska prekida deo snabdevanja Ukrajini iz zemalja NATO-a:

– Ovo je veoma pozitivna vest. Dugo nismo udarali na ovaj objekat jer smo smatrali da je ova infrastruktura civilna, koja osigurava život zemlje. Ali činjenica je da se prema međunarodnim zakonima, civilni objekat koji se koristi u vojne svrhe automatski smatra vojnim.

Ovi tuneli u Karpatima služe za prenos zapadne opreme. Morali smo da napadnemo da bismo sprečili snabdevanje oružjem iz Poljske i Rumunije kako bismo zaustavili nagomilavanje ukrajinske vojske.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti

Podaci o objektima u drugim oblastima su i dalje sa premalo informacija. U Viničkoj oblasti, pored logističkih čvorišta i skladišta goriva, postoji nekoliko ključnih objekata Oružanih snaga Ukrajine. Mogli bi biti izvršeni napadi na 48. arsenal u Kalinovki kao i na bazu 748. odvojene radarske čete.

Moguće je i da su ponovo testirani objekti vojske Ukrajine u Jamnici Ivano-Frankovske oblasti. Tu u industrijskoj zoni velike cementare, Oružane snage Ukrajine mogle bi da opremaju logističke terminale za prijem i skladištenje NATO naoružanja i municije.

U Hmeljničkoj oblasti, pored aerodroma Starokonstantinov, podsetili su stručnjaci, nalazi se 1282. centar za obezbeđenje oklopnog naoružanja i opreme, baza 19. raketne brigade, 8. odvojeni puk specijalnih snaga, 48. zasebna inženjerijska brigada i 143. centar za razminiranje.

Webtribune.rs

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social