PALI SU – NISU IZDRŽALI PUTINOV GAMBIT: Evropska Unija neće naći zamenu za rusku naftu ni u srednjem roku

Bivši šef ruske naftne i gasne kompanije Lukoil, Vagit Alekperov smatra da Evropska unija neće moći da nađe zamenu za rusku naftu ni u srednjem roku ako odluči da uvede embargo na isporuke nafte.

„Nemoguće je pronaći zamenu za tako velikog izvoznika energije kao što je Rusija , čak ni na srednji rok“, rekao je on u intervjuu za Fajnenšel tajms.

Biznismen smatra da će u slučaju embarga „Rusija morati da smanji proizvodnju, zamrzne bunare, kao što je to bilo na početku pandemije 2020. godine, jer je nemoguće preko noći sve evropske količine preusmeriti na druga tržišta“.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

Prema Alekperovu, embargo na rusku naftu bio bi „šok za sve“ i „najnegativniji scenario“ za sve strane, naročito za EU čija bi se industrija slomila.

Prema rečima bivšeg šefa Lukoila , izgradnja nove infrastrukture za preusmeravanje ruske nafte, koja trenutno teče u Evropu , trajaće godinama.

Komentarišući odluku da se odrekne ovlašćenja člana upravnog odbora i predsednika Lukoila, Alekperov je napomenuo da je napustio tu funkciju „zbog kompanije“, ali je to za njega bila „tužna“ odluka.

„Vidimo da su sankcije često haotične, emotivne prirode. One pogađaju ljude koji ne donose političke odluke, nemaju politički uticaj. Da ne govorim o faktičkim greškama u njima, o imenima, pozicijama, razlozima za potpadanje pod sankcije, naglasio je on.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Webtribune.rs