ŠOJGU PORUČIO ZAPADU: Uradili ste sve suprotno od onog što smo tražili – Sada ste dobili to što ste zaslužili …

Rusija će nastaviti specijalnu operaciju u Ukrajini, bez obzira na pritiske i podršku Kijeva sa Zapada, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

„Nastavićemo specijalnu vojnu operaciju do potpune realizacije svih zadataka“, rekao je Šojgu na sednici Saveta ministara odbrane Organizacije Dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).

On je istakao da je ofanziva ruske vojske namerno usporena, kako bi se omogućila evakuacija civila.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

„Radi evakuacije civila iz naseljenih mesta koji su u obruču objavljuje se režim tišine i otvaraju humanitarni koridori. Nesumnjivo, to usporava ofanzivu, ali to se radi namerno kako bi se izbegle žrtve među civilima“, rekao je on.

Zapad, plašeći se uništenja ukrajinskih snaga, hitno je organizovao isporuke oružja Ukrajini. Kako je naveo, pokrenuta je kampanja velikih razmera za dezinformaciju međunarodne zajednice o pravim razlozima krize.

On je istakao da su u zemlju stigli vojni savetnici i saradnici privatnih vojnih kompanija, dok je broj plaćenika premašio 6.000 ljudi.

Zapad nije prihvatio predloge Moskve o bezbednosti

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu optužio je zapadne države da ignorišu ruske inicijative za rešavanje pitanja bezbednosti.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

„Bez obzira na napore Rusije, Zapad nije uzeo u obzir predloge o rešavanju ključnih pitanja za našu bezbednost – neširenje NATO-a na istok i neraspoređivanje ofanzivnog oružja u blizini ruske teritorije. Sve je bilo suprotno“, rekao je Šojgu na sednici Saveta.

„SAD su krenule u potpunu demontažu izgrađene arhitekture međunarodne bezbednosti, prateći je globalnim raspoređivanjem sistema protivraketne odbrane, izradom raketnih sistema srednjeg i kratkog dometa“, dodao je ruski ministar.

Šojgu je izjavio da je to nateralo Rusiju da pokrene specijalnu vojnu operaciju u cilju zaštite ljudi od genocida, demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine, kao i osiguranja njenog nenuklearnog i neutralnog statusa.