OVOME SE TRAMP NIJE NADAO: U trgovinski rat Amerike i Kine iznenada ulazi Rusija SA OVIM NAMERAMA I PLANOVIMA

putin

Moskva će iskoristiti priliku da proširi ekonomsku saradnju sa Kinom, koja proizilazi iz trgovinskog rata između Pekinga i Vašingtona, kaže zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Igor Morgulov.

Nedavno je američki predsednik Donald Tramp zapretio da će uvesti nove tarife od 150 milijardi dolara na kineski uvoz. Kina je najavila mere odmazde. 3. i 4. maja su predstavnici ove dve zemlje učestvovali u trgovniskim pregovorima – po prvi put od početka sukoba, koji je podstaknut tarifama na kineski čelik i aluminijum.

“Uopšteno, mi smo protiv trgovinskih ratova i politike sankcija, ali naravno da nećemo propustiti mogućnosti koje se pojavljuju,“ rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije, odgovarajući na pitanje da li bi ekonomski sukob između Vašingtona i Pekinga mogao doneti korist Moskvi.

Konkretno, Morgulov je naglasio rast rusko-kineske bilateralne trgovine u poljoprivredi, iako je to već bilo u usponu pre ekonomskih sporova između SAD i Kine.

“Sada se stvaraju uslovi za specijalizovanu saradnju kako bi se dostigao još veći nivo,“ rekao je on.

Istovremeno, ovaj diplomata je naglasio da Moskva i Peking ne stvaraju i ne nameravaju da stvore uniju, jer ta vrsta strategije ne odgovara načinu na koji obe zemlje gledaju na bilateralne odnose.

“Kina strogo prati liniju neprivrženosti bilo kom bloku. Čak i tako, istina je da u mnogim situacijama imamo slične pozicije, budući da smo saveznici u globalnim i regionalnim pitanjima,“ rekao je on.

Zamenik ministra je istakao da je normalno da svaka zemlja ima svoje ekonomske interese, što se ne poklapa uvek, i što dovodi do konkurencije između ekonomskih agenata dve zemlje. Međutim, on je naglasio da je važna stvar nije da se izbegne takva konkurencija, već da se pronađu načini za prevazilaženje situacije, navodeći da je Rusija “već pronašla pravo rešenje.“

Poslednjih godina je Kina aktivno promovisala inicijativu “Jedan pojas, jedan put,“ ali je, prema rečima Morgulova, Moskva pronašla način da se ne nadmeće sa ovim projektom, već da radi uz njega i kroz sopstveni konstrukcioni projekat Evroazijske ekonomske unije.

Webtribune.rs