Ovo su evakuisani ukrajinski vojnici iz Azovstalja – VIDEO – Mariupolj je sada pod ruskom kontrolom

Još uvek traje predaja ukrajinskih vojnika koji su bili zarobljeni u železari Azovstalj. Oni, kako javljaju mediji, autobusima napuštaju opkoljenu fabriku.

Kako je objavljeno u utorak, tada se 265 vojnika, uključujući 51 ozbiljno ranjenog, predalo se ruskim snagama. Poslednje vesti govore da se predalo do sada oko 1.000 ukrajinskih vojnika.

Ruska vojska sada planira da ih ispitata, a spominje se i mogućnost da budu osuđeni za „zločine počinjene protiv civila“.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

U utorak je sedam autobusa punih ukrajinskih vojnika napustilo železaru Azovstalj u Mariupolju i stiglo u bivšu kaznenu koloniju Olenivku u Donjecku, koja je pod ruskom kontrolom, piše Rojters.

Oni su, kako su mediji prenosili, nedeljama uspevali da zadržavaju ruske snage, ali na kraju nisu mogli više da izdrže jer su odavno ostali i bez hrane, i bez vode, i bez municije. Mariupolj je sada pod ruskom kontrolom.

S druge strane, iz Ukrajine je saopšteno da čine „sve moguće i nemoguće“ kako bi spasili preostale borce zarobljene u čeličani.

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maliar je rekla da Kijev zna koliko se još vojnika nalazi u čeličani, ali je naglasila da je to „osetljiva informacija“.

Ukrajina želi da razmeni svoje vojnike za zarobljene ruske vojnike u sklopu sporazuma o evakuaciji koji je potvrdila Moskva.

(index.hr)