UDARNO – TEK SAD NASTAJE TEŠKA PANIKA: Turska blokirala odluku NATO o Švedskoj i Finskoj

Turska je blokirala prvobitnu odluku NATO da obradi zahteve Finske i Švedske za pridruživanje vojnom savezu, javlja FT.

Tako se dovode u sumnju nade za brzo pristupanje dve nordijske zemlje.

Ambasadori zemalja članica NATO sastali su se u sredu sa ciljem da otvore pregovore o pristupanju istog dana kada su Finska i Švedska podnele svoje prijave, ali je protivljenje Ankare zaustavilo svako glasanje, kaže osoba koja ima direktne informacije o ovom pitanju.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakte OVDE 

Odlaganje izaziva sumnju da će NATO moći da odobri prvu fazu zahteva Finske i Švedske u roku od jedne ili dve nedelje, kako je rekao generalni sekretar Jens Stoltenberg.

Takođe postavlja scenu za višednevnu intenzivnu diplomatiju između SAD, Turske, Finske i Švedske po tom pitanju.

Svih 30 postojećih članica Alijanse mora da ratifikuje prijave Finske i Švedske, ali taj proces počinje tek kada odbrambeni savez izda protokol o pristupanju i zvanično pozove dve zemlje da se pridruže.

NATO je odbio da komentariše potez Turske.

Finska i Švedska zvanično su danas podnele zahtev za pridruživanje NATO, saopštio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

On je pozdravio zahtev Finske i Švedske da se pridruže NATO.

„Toplo pozdravljam zahteve Finske i Švedske za ulazak u NATO. Vi ste naši najbliži partneri, a vaše članstvo u NATO će povećati našu zajedničku bezbednost“, rekao je Stoltenberg novinarima nakon što je dobio pisma ambasadora dve zemlje sa zahtevom za pridruživanje Alijansi, prenosi AP.

(b92)