[adsenseyu2]
Mnoge kulture širom sveta konzumiraju fermentisanu hranu zarad svog zdravlja i rešavanja digestivnih problema. Kefir, napitak sličan jogurtu poreklom iz istočne Evrope, jedna je od najmoćnijih i najnutritivnijih tradicionalnih fermentisanih hrana.
Predstavljamo vam 13 razloga zašto da pijete kefir:
1. Probiotik
Svima je poznato da se u našem organizmu prirodno nalaze bakterije koje su važne za naše zdravlje. Međutim, živimo u vreme kada se antibiotici prepisuju bez razloga, te samim tim dolazi do smanjenja broja zdravih bakterija u organizmu.
Zato su nam potrebni probiotici. Probiotici regulišu crevnu floru, delujući jednako i na mentalno i fizičko zdravlje. Kefir, kao fermentisana hrana, predstavlja jedan od najboljih probiotika pošto je on prirodni izvor zdravih bakterija.
2. Fantastičan izvor nutrijenata
Kefir nije samo dobar probiotik, on sadrži i 6 grama proteina, 20% dnevnog preporučenog unosa kalcijuma, ali i velike količine fosfora, vitamina B2, B12 i magnezijuma.
[adsenseyu4]
3. Štiti od raka
Istraživanja ukazuju na to da probiotici imaju inhibirajući efekat na rast tumora i da štite od raka. Do sada je pokazano da smanjuju broj ćelija povezanih s rakom creva, rakom dojke i leukemijom. Iako nije još jasno na koji način probiotici deluju protiv raka, smatra se da jačaju imuni sistem, te da na taj način smanjuju razvoj karcinogenih jedinjenja.
4. Dobar je za kosti
Osteoporoza ili degeneracija oslabljenih kostiju predstavlja veliki problem današnjice. Međutim, kefir je superhrana koja može da spreči ovo stanje. Kao što je već pomenuto, kefir je pun kalcijuma, koji predstavlja najvažniji nutrijent za održavanje zdravlja kostiju. Kefir takođe sadrži vitamin K2, koji je od ključne važnosti za apsorpciju kalcijuma u organizmu.
5. Pomaže kod alergija
Do alergija dolazi kada organizam ima zapaljensku reakciju na stranu supstancu koja je inače bezopasna. Iako neke alergije izazivaju genetske komponente, istraživači takođe procenjuju da je povećana upotreba antibiotika i sredstava za dezinfekciju smanjila otpornost organizma.
Da bi se ponovo uspostavila otpornost, potrebno je obnoviti one dobre bakterije koje nas čuvaju, a upravo tome služe probiotici i zato je kefir odličan za suzbijanje alergija.
6. Detoksikacija
Kefir pomaže pri detoksikaciji tako što se vezuje za mutagene agense koji mogu promeniti našu DNK. Jedan primer toga je aflatoksin, toksin iz gljivica koji napada žitarice. Mlečna kiselina iz kefira ubija aflatoksine, ali i druge toksine poreklom iz gljivica.
Sposobnost kefira da potpomaže varenje je takođe veoma korisna pri detoksikaciji.
7. Odličan je za varenje
Loše varenje obično uzrokuje poremećena ravnoteža crevne flore, a kefir obnavlja digestivni trakt i dobre bakterije, poboljšavajući varenje.
Studije su pokazale da probiotici pomažu kod dijareje, sindroma razdraženih creva (IBS) i Kronove bolesti.
[adsenseyu1]
8. Kefir je prava hrana
Zapamtite, uvek je bolje da uzimate pravu hranu, nego pilule i suplemente. Vi možete uzimati probiotike i u obliku pilula, ali je uvek preporučljivije da ih uzimate preko hrane, kao što je recimo kefir. Pilule probiotika ne sadrže proteine, kalcijum i vitamin B.
9. Bolji je od jogurta
Ako mislite da ne treba da pijete kefir zato što već pijete jogurt, varate se. Iako je jogurt možda popularniji oblik probiotika, kefir je mnogo jači. Kefir sadrži 30 vrsta bakterija, dok jogurt obično sadrži samo 10.
10. Sprečava oštećenja i neželjene efekte antibiotika
Antibiotici ne napadaju samo loše bakterije, već sve. Najbolje je izbegavati upotrebu antibiotika kad god je to moguće, ali nekad naiđe infekcija s kojom je gotovo nemoguće izboriti se bez njih. Tada treba uzimati probiotike kako bi vaše telo moglo da obnovi dobre bakterije u organizmu.
Studije su pokazale da ljudi koji uzimaju probiotike istovremeno sa antibioticima brže uspostavljaju uravnoteženu crevnu floru, te su manje podložni neželjenim efektima antibiotika kao što je recimo dijareja.
11. Može pomoći kod netolerancije na laktozu
Iako to možda deluje pogrešno, bilo bi dobro da pijete više kefira ako ste netolerantni na laktozu, pošto su studije pokazale da kefir pospešuje toleranciju na laktozu. Razlog je taj što kefir sadrži bakterije koje efektivno metabolizuju laktozu.
12. Možete da ga pijete na više načina
Kefir može da se pravi na mnogo načina. Postoji običan kefir od mleka, vodeni kefir, ali i ukusni i nutritivni kefir od kokosovog mleka, koji je visoko alkalan. Izbegavajte kefir iz prodavnice jer sadrži mnogo šećera.
Kefir možete konzumirati kao čist, ali i uz med ili kao dodatak šejkovima.
13. Možete ga napraviti kod kuće
Potrebno vam je:
- 1 šolja mleka
- 1 kašika aktivnih zrna kefira
- 1 staklena tegla
- 1 cediljka
Postupak:
- Sipajte mleko u čistu staklenu teglu, a zatim ubacite zrna kefira.
- Dobro zatvorite teglu.
- Ostavite da stoji na sobnoj temperaturi, na mračnom mestu, 12-48 sati.
- Spreman je kada postane malo čvršći i dobije nakiseo ukus. Tada procedite sadržaj iz tegle i sačuvajte zrna na cediljki. Gotov kefir možete piti odmah ili ga staviti u frižider.
- Prenesite iskorišćena zrna u sveže mleko i ponovite čitav proces.
Webtribune.rs
[adsenseyu2]