Mleko izgleda prolazi kroz različite stadijume istine, naročito u poslednjih par godina. Kao i u mnogim drugim slučajevima, za ono što smo nekad mislili da je zdravo, ispostavilo se da je upravo suprotno.
Velika studija sa Upsala univerziteta u Švedskoj otkrila je da konzumiranje mleka dovodi do povećane smrtnosti i da čini kosti podložnijim lomovima.
Studija je nedavno objavljena u Britanskom medicinskom žurnalu i sprovedena je upravo zato da bi se utvrdilo da li je veća konzumacija mleka povećana sa smrtnošću i lomovima kostiju.
Studija se odvila u tri različita okruga u Švedskoj i korišćeni su podaci dobijeni iz dve velike švedske grupe, jedne sa 61.433 žene od 39-74 godine, a druge sa 45.339 muškaraca od 45-79 godina.
Svi su dobili da popunjavaju anketu o konzumiranju hrane. Studija je koristila „multivarijantne modele preživljavanja“ koji su „primenjeni kako bi se odredila povezanost između konzumacije i vremena konzumacije mleka sa smrtnošću i lomovima.
Rezultati su sledeći:
U proseku od 20,1 godine, 15.541 žena je umrla, a 17.252 su doživele lom. U muškoj grupi, u proseku od 11,2 godine, 10.112 muškaraca je umrlo, a 5066 doživelo lom.
Ustanovljeno je da žene koje piju tri ili više čaša mleka na dan, u poređenju sa onima koje piju manje od jedne, imaju dva puta veće šanse da umru.
U studiji je zaključeno da je unos mleka povezan sa većom stopom smrtnosti i u grupi žena i u grupi muškaraca, s tim da žene imaju veće šanse da dožive lom.
Ovo nije jedina studija koja tvrdi da mleko nije dobro za naš organizam
U radu objavljenom u Žurnalu Američke medicinske asocijacije pedijatara, pedijatar sa Harvarda, Dejvid Ludvig, naglasio je da su lomovi kostiju ređi u državama gde se ne konzumira mleko u poređenju sa onima u kojima se konzumira, takođe napominjući da postoje drugi izvori kalcijuma.
Druga studija objavljena u Američkom žurnalu javnog zdravlja pokazala je da konzumacija mleka povećava rizik od lomova za 50%.
Studije su takođe pokazale da kalcijum ne štiti kosti kao što smo mislili. Višestruke studije o suplementaciji kalcijuma nisu pokazale njegovu korist u smanjivanju rizika od loma. Zapravo, vitamin D se čini efektivniji kada se govori o smanjenju rizika od loma kostiju.
Studije su takođe pokazale da mlečni proizvodi mogu povećati rizik razvijanja raka prostate kod muškaraca za oko 30-50%.
Lista je gotovo beskonačna.
Takođe je interesantno napomenuti da otprilike 65-75% ukupnog ljudskog stanovništva na našoj planeti ima smanjenu sposobnost da svari laktozu nakon detinjstva. U nekim državama je oko 90% odraslih netolerantno na laktozu, razmislite o tome.
Netolerantnost na laktozu predstavlja smanjenu mogućnost da se svari laktoza, šećer koji se nalazi u mleku i drugim mlečnim proizvodima. Laktozu normalno razlaže enzim po imenu laktaza, koji se proizvodi u ćelijama sloja tankog creva.
Imajte na umu da je mleko s kojim imamo problem kravlje mleko, a ne prirodno mleko naše majke. Zapravo, mi smo jedina vrsta na Zemlji koja konzumira mleko druge životinje.
Pošto je jedina funkcija laktaze da vari laktozu iz mleka, kod većine vrsta sisara se smanjuje aktivnost tog enzima nakon prestanka dojenja. Opstanak laktaze kod ljudi je deo evolucije kao adaptacija na konzumiranje neljudskog mleka i mlečnih proizvoda i nakon detinjstva. Naša ishrana se mnogo promenila, a naši geni su se adaptirali, ali to nije lak proces. Zato su mnogi ljudi netolerantni na laktozu.
S obzirom na to da 65-75% ljudi na planeti ne može da ga svari, to je dovoljan dokaz da ne radimo ono što je prirodno i u skladu sa našim organizmom.
Mleko i mlečni proizvodi nisu jedini izvor kalcijuma
Ova lista je veoma dugačka, ali navodimo manju listu vegetarijanskih izvora kalcijuma.
- Kelj: Jedna šolja sirovog kelja je puna kalcijuma i sadrži otprilike oko 90 mg kalcijuma. To znači da 3,5 šolje kelja obezbeđuju više kalcijuma nego jedna šolja mleka.
- Narandže: Jedna narandža sadrži otprilike 60 mg kalcijuma.
- Pasulj
- Grašak
- Leblebije
- Kinoa
- Semenje
- Konoplja
Webtribune.rs