OVO SRPSKI MEDIJI NISU PRENELI – Vučić izazvao pometnju na Zapadu: Zašto je rekao da je Srbija najveći kineski prijatelj?

ping

Kina nema pouzdanijeg partnera i iskrenijeg prijatelja od Srbije, to je, prošle nedelje, u Beogradu, na ceremoniji povodom 70. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine, izjavio predsednik Aleksandar Vučić. Predsednik Srbije dodao je i da je Srbija ponosna što sprovodi Inicijativu „Jedan pojas, jedan put“ (BRI).

Uticaj Rusije u Beogradu je očigledan. Međutim, i Kinezi počinju da se pojavljuju i to ne samo kroz trgovinske sporazume. Prema Vučićevim rečima, broj kineskih turista u Srbiji se svake godine povećava, a u prvih sedam meseci ove godine u Srbiju je došlo 73.559 Kineza, sa očekivanjem da se cifra iz 2018. prevaziđe.

„Moj odgovor njima je -„ dobrodošli u Srbiju “. Zbog ove činjenice imamo udružene patrole u ​​Beogradu sa kineskim policajcima. Kao što ste primetili – nikome u Beogradu i Srbiji to ni na trenutak nije zasmetalo, a razlog za to je što građani Srbije vole Kineze. Uvek smo zajedno i bili ste sa nama i kada je bilo teško, a ne samo kada je bilo lako “, rekao je Vučić.

Objasnio je da je Kina uvek bila principijelan i uporan partner, posebno u teškim trenucima za obe zemlje, sećajući se napada SAD na kinesku ambasadu 7. maja 1999., što je dovelo do smrti tri novinara i povredilo još 27. Ali, što je još važnije, zahvalio je Kini na podršci teritorijalnog integriteta Srbije i naporima na rešavanju kosovskog pitanja, kao i da Kina može računati na podršku Srbije u suočavanju sa sličnim pokušajima narušavanja teritorijalnog integriteta Kine.

Vučić je zatim izrazio divljenje razvoju Kine, ogromnom ekonomskom uspehu, uspešnoj borbi protiv siromaštva i otvaranju svetu preko Inicijative BRI koja, prema njegovim rečima, ne bi trebalo da donese koristi samo Kini, već svim zemljama koje su uključene u inicijativu. U Beogradu se to već može uočiti sa Kinezima koji grade Pupinov most, prvu takvu kinesku strukturu u Evropi.

U međuvremenu, Kina je izgradila i deo autoputa Miloš Veliki; učestvuje u projektu modernizacije pruge Beograd -Budimpešta;  kineske kompanije su proširile poslovanje u Srbiji kao što su Ziđin u Boru, Šangdong Linglong u Zrenjaninu, Mint Automotiv u Loznici, Meit u Obrenovcu i HBIS koji je preuzeo smederevsku železaru. 

„Nikada nećemo zaboraviti da je„ HBIS “bukvalno spasio„ Železaru “ i radna mesta 5.000 ljudi u Smederevu“, rekao je Vučić i dodao da Kineska banka posluje u Srbiji i da se Srbija promoviše na kineskoj platformi Alibaba.

Vučić je naglasio da je ponosan što su odnosi strateškog partnerstva između dve zemlje na najvišem istorijskom nivou i da je prijateljstvo osnova za dalji napredak saradnje. Zatim je napomenuo da se Kina, kao i njen predsednik, suočava sa ponižavanjem iz drugih delova sveta, pitajući se koliko je puta čuo procenu da kineski ekonomski model ne može dugo da opstane i da Kina ne može da napreduje.

Pre nego što je završio svoj govor, srpski predsednik je čestitao kineskom kolegi Si Đinpingu na uspehu, na tome što je svoju zemlju vodio u svetlu budućnost, naglašavajući da izvanredni politički kontakti dveju zemalja doprinose međusobnom razumevanju i podršci u pitanjima državnih i nacionalnih interesa, poput sukcesijskih pokreta.

Si je posetio Srbiju 2016. godine, što je bilo presudno jer je poseta dala mogućnosti za povećanje kvaliteta odnosa dve zemlje. Kineski predsednik je lično obećao da će pomoći u rešavanju problema Železare, koja je mesečno koštala 12 miliona dolara, rekao je Vučić. Vučić je naglasio da je smederevska Železara danas najuspešnija fabrika i da je najveći izvoznik u 2019. godini.

Pošto je veći deo zapadne Evrope bio umešan u uništavanje Jugoslavije i Beograda, a Kosovo priznaje kao nezavisnu zemlju, Kina će se pokazati kao preko potreban saveznik na poljima gde ih Beograd naizgled ima malo. Pošto je NATO uništio srpsku ekonomiju i infrastrukturu,  Srbija se najviše oslanjala na Rusiju. Međutim, s obzirom da je Kina sada zainteresovana, to će samo produbiti njihove odnose i ojačati srpsku ekonomiju koja se bori.

Budući da se status Kosova polako okreće u korist Srbije, Beograd će kao prioritet morati da konsoliduje svoje odnose sa Pekingom.

Budući da BRI stiže u Srbiju i da Beograd ima tradicionalno jake veze s Moskvom, Srbija će biti bolje pripremljena za bilo kakvu buduću ekonomsku agresiju koju Sjedinjene Države budu sprovodile protiv toga i upravo iz tog razloga Vučić kaže da je njegova zemlja najveći prijatelj Kine, zaključuje analizu Pol Antonopulos za infobrics.org.

Webtribune.rs