Naslovnica U FOKUSU Otkriveno ko će sad da bude na čelu Irana!?

Otkriveno ko će sad da bude na čelu Irana!?

Nakon smrti iranskog predsednika Ebrahima Raisija, funkciju šefa države će privremeno, na 50 dana, preuzeti prvi potpredsednik Irana Mohamad Mohber. Ova situacija otvara pitanje ko će u budućnosti voditi Islamsku Republiku Iran.

Prema informacijama koje prenosi Politico, posle neizbežne smrti trenutnog duhovnog vođe Alija Hamneija, koji sada ima 85 godina, glavnu funkciju će preuzeti njegov sin Mojtaba.

Ova realna mogućnost može negativno uticati na unutrašnju stabilnost Irana, jer bi nastavak vođstva porodice Hamnei mogao da vodi ka očuvanju trenutnog režima i prelasku na dinastičku vladavinu.

Aktuelni duhovni vođa, nakon što je saznao za pad helikoptera u kojem je bio Raisi, izjavio je da građani Irana ne treba da brinu i da neće biti poremećaja u funkcionisanju države.

Dan ranije, vest o padu helikoptera u kojem su poginuli predsednik Raisi, šef diplomatije Hosein Amir Abdolahjan, guverner provincije Istočni Azerbejdžan Malek Rahmati i predstavnik vođe islamske revolucije u toj provinciji, ajatolah Mohamed Ali Ale- Hašem, uznemirila je javnost.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social