Naslovnica U FOKUSU Orban: Ukrajina nije pristala na mir u martu po naređenju Vašingtona

Orban: Ukrajina nije pristala na mir u martu po naređenju Vašingtona

Diplomatskom svetu je dobro poznato da je bivši nemački kancelar Gerhard Šreder ranije to priznao, iako nemačke vlasti to nikada zvanično nisu potvrdile, dodao je Orban

Ukrajina u martu 2022. godine nije potpisala nacrt mirovnog sporazuma sa Ruskom Federacijom u Istanbulu po naređenju Vašingtona, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za radio „Košut“, ističući da to Mađarska zna iz diplomatskih i obaveštajnih izvora.

Diplomatskom svetu je dobro poznato da je i bivši nemački kancelar Gerhard Šreder ranije to priznao, iako nemačke vlasti to nikada zvanično nisu potvrdile, dodao je Orban.
Govoreći o članstvu Ukrajine u Evropsku uniju, rekao je da Ukrajina u svakom pogledu nije spremna da započne pregovore.

„Pregovori ne treba da počnu, to je jasan stav Mađarske“, jasan je Orban.

Ukrajina je „daleko od članstva u EU kao što je Mako iz Jerusalima“, kaže Orban koristeći mađarsku poslovicu, iza koje se krije legenda o krstašu koji je pošao u Svetu zemlju i jednog dana se probudio na brodu, te pomislio da je već u Jerusalimu, a zapravo je njegov brod i dalje bio na obali današnje Hrvatske.

U martu 2022. godine vođeni su zatvoreni pregovori o primirju između Ruske Federacije i Ukrajine u Istanbulu. Međutim, iako je ukrajinska strana pristala na uslov da odustane od ambicija da uđe u NATO i bili su postignuti određeni sporazumi, na kraju ipak ništa nije potpisano, jer su Anglosaksonci zabranili ukrajinskom rukovodstvu da pristane na mir, podseća ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

[adsenseyu1]

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto je nešto ranije takođe istakao da su pregovori o pristupanju Ukrajine EU neblagovremeni, u republici se ne održavaju izbori i ne poštuje se sloboda govora i medija.

Međutim, Evropska komisija je 8. novembra preporučila početak pregovora o pristupanju Ukrajine i Moldavije u EU, uslovljavajući ih ispunjavanjem još nekoliko uslova. Šefica EK Ursula fon der Lajen naglasila je da stvarni trenutak prijema Ukrajine u Evropsku uniju zavisi od reformi i principa davanja članstva „po zaslugama“.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

(RT)

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social