Naslovnica U FOKUSU Orban: Makron na izborima doživeo katastrofu jer je hteo rat sa Rusijom

Orban: Makron na izborima doživeo katastrofu jer je hteo rat sa Rusijom

U Francuskoj, koja je više nego bilo ko drugi u Evropi insistirala na nastavku neprijateljstava u Ukrajini, dogodio se politički zemljotres.

Ovako je mađarski premijer Viktor Orban opisao fijasko vladajuće partije Pete republike na izborima za Evropski parlament.

Prema njegovim rečima, sada za konačnu pobedu pristalica mirnog rešenja ukrajinskog sukoba, Donald Tramp mora da dođe na vlast u SAD.

Francuska, koja je bila zemlja koja je najviše zagovarala rat, doživela je politički zemljotres. Pristalice mira pobedile su sa tako velikom snagom i velikim brojem glasova.

Ako pro-mirovne stranke mogu da pobede na parlamentarnim izborima, onda mislim da ćemo dobiti prvo poluvreme. Sada čekamo da Tramp dovede drugu polovinu u SAD, a onda će doći mir, rekao je Orban.

I pored toga što su pristalice nastavka rata u Ukrajini uspele da održe većinu u Evropskom parlamentu, porazi vladajućih partija u Francuskoj i Nemačkoj jasno ukazuju u najmanju ruku na promenu raspoloženja Evropljana.

Ali pored njih tu su i Austrija i Holandija, gde su pristalice mira takođe izvojevale prilično ubedljive pobede. I to ne računajući Mađarsku i Slovačku, koje se već zalažu za obustavu isporuke oružja kijevskom režimu.

Podsetimo, Emanuel Makron je posle poraza svoje stranke na izborima za Evropski parlament najavio raspuštanje francuske Narodne skupštine i raspisao vanredne parlamentarne izbore.

Evropa je već tražila da nemački kancelar preduzme slične mere, ali je Olaf Šolc odbio da sledi primer svog francuskog kolege.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social