Naslovnica U FOKUSU Politički naslednik Marin Le Pen spreman da vlada

Politički naslednik Marin Le Pen spreman da vlada

Ako Nacionalno okupljanje pobedi na izborima, Žordan Bardela će biti novo lice Francuske

Odluka predsednika Emanuela Makrona da raspiše vanredne izbore gurnula je Francusku u neizvesnost, ali je u prvi plan izgurala Žordana Bardelu, 28-godišnjeg političkog naslednika Marin Le Pen koji voli selfije.

Bardela će najverovatnije postati premijer ako Nacionalno okupljanje Marin Le Pen osvoji većinu na izborima koje je Makron raspisao posle katastrofalnog poraza njegove stranke na izborima za Evropski parlament.

Bardela je kao predsednik Nacionalnog okupljanja bio ključan za njihov rekordni rezultat na izborima i pružio je „legitimitet“ Marin Le Pen, distanciravši je od njenog oca Žan-Mari Le Pena, poznatog po svojim antisemitskim stavovima, objašnjava „Blumberg“.

Marta Lorimer, istraživač političkih nauka i saradnik na Londonskoj školi ekonomije, kaže da „Bardela ima potpuno iste ideje kao Le Penova, samo što se ne zove Le Pen i ima 28 godina“, rekla je ona.

„Nacionalno okupljanje nije u poslednjih 10 godina postalo umerenije. Ne postoji ništa što bi opravdalo razmišljanje o njima kao o bilo čemu drugom osim o radikalno desnoj stranci. A Bardela je samo čistije, lepše lice, ali nije umeren“, navela je ona.

Za Le Penovu i Bardelu, izazov će biti da iskoriste ekonomsko i socijalno nezadovoljstvo u EU zahvaljujući kom su i trijumfovali na izborima za EU, i kod kuće.

Iako izbori u Francuskoj često ne odražavaju stavove EU, anketa objavljena u ponedeljak pokazala je da će u prvom krugu izbora Nacionalno okupljanje osvojiti 34 odsto glasova, a Makronova stranka 19 odsto. Drugim rečima, stranka Marin Le Pen bi mogla da postane najveća u francuskoj skupštini.

„Spremni smo da vladamo“, poručio je Bardela u intervjuu za RTL radio.

Bardela je svojim imidžom „momka iz naroda“ koji voli da pravi selfije sa pristalicama, uspeo da privuče konzervativce koji obično glasaju za republikansku stranku desnog centra, kao i rukovodioce i mlade – zahvaljujući snažnom prisustvu na društvenim mrežama, uključujući TikTok, gde ima 1,4 miliona pratilaca – u poređenju sa Makronovih 4,5 miliona.

Bardela se, primećuje „Blumberg“ pripremao da bude u centru pažnje, pohađajući časove medijske obuke od bivšeg novinara. Deluje da su mu se ta obuka već isplatila.

(RT)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social