OPASNI SCENARIO: Putinove reči zvučale su preteće a NATO ne želi nikakvu saradnju …

Odnosi Rusije i NATO-a razvijaju se po „opasnom scenariju“, jer se sa svakim prekinutim kontaktom povećava rizik nenamerne eskalacije, upozorava „Erste“.

Televizija „Erste“ podseća da je stalno predstavništvo Rusije pri NATO-u u Briselu zvanično prestalo sa radom od 1. novembra, da su kancelarije NATO-a u Moskvi opustele, kao i da se sednice jednog od najvažnijih komunikacionih kanala, Saveta Rusija-NATO ne održavaju već duže vreme.

Prema navodima medija, faktički nema direktnog kontakta na diplomatskom nivou.

Kontakti su prekinuti, a to se dešava u svetlu rasta tenzija, piše autor.

Prema rečima šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, Moskva nema informacije u vezi sa daljim aktivnostima Alijanse.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Kako je rekao ranije, NATO ne želi nikakvu saradnju sa Rusijom.

To je opasan scenario, navodi „Erste“ i podseća da su se tokom poslednjih nekoliko nedelja brodovi i avioni Rusije i NATO-a u nekoliko navrata našli u opasnoj blizini.

S tim u vezi, medij se osvrnuo i na nedavne reči ruskog lidera Vladimira Putina u vezi sa ulaskom američkog glavnog broda u Crno more.

„Znate da je američki brod uplovio u Crno more. Možete ga videti kroz dvogled ili kroz nišan odbrambenih sistema“, izjavio je Putin na jučerašnjem sastanku sa vojnim vrhom.

Putinove reči zvučale su preteće, navodi „Erste“.

Istovremeno, televizija tvrdi da obe strane javno žale zbog prekinutih odnosa i da se žale da su njihovi odnosi sada gori nego tokom Hladnog rata.

Međutim, autor materijala konstatuje da obe strane prebacuju krivicu jedna na drugu.

(sputnik)