OPASNA PRETNJA MOSKVE: Ako počne napad na Donbas, u rat će ući Rusija i to će biti kraj Ukrajine

Zamenik šefa predsedničke administracije Ruske Federacije Dimitrij Kozak upozorio da će Rusija stati u zaštitu Donbasa, ako tamo bude „nove Srebrenice“.

Na tu izjavu odmah je reagovala Ambasada Ukrajine u Srbiji koja je tumači kao spremnost Moskve da počne, kako navodi, „novu fazu agresije protiv Ukrajine“.

U saopštenju ambasade navodi se da je Kozak rekao da će, „ako Kijev započne ratna dejstva u Donbasu, to biti početak kraja Ukrajine“, jer je Rusija spremna da zaštiti stanovnike u regionu.

„Sve zavisi kojih će razmera biti požar. Ako tamo bude, kako kaže naš predsednik, organizovana nova Srebrenica, vrlo verovatno ćemo morati stati u zaštitu“, citira ukrajinska ambasada Kozaka.

Ambasada tvrdi da kako Rusija „aktivno povećava svoje vojno prisustvo na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine, kao i u oblastima koje su u blizini Ukrajine, kremljevski zvaničnici i mediji pojačavaju napade dezinformacijama, u kojima se Ukrajina predstavlja kao nemilosrdni agresor (koji napada svoju teritoriju!)“.

„Trenutna eskalacija od strane Rusije je najveća poslednjih godina i izgleda da je Moskva već pripremila izmišljeni izgovor kako bi započela novu fazu oružane agresije protiv Ukrajine“, ocenjuje se u saopštenju ambasade.

U saopštenju se napominje da Ukrajina nastavlja da daje prednost političko-diplomatskom putu za rešavanje krize, „jer su mir i životi ljudi osnovna vrednost za državu“.

„Ukrajina ponovo poziva rusku stranu da odmah zaustavi akcije koje su usmerene na pogoršanje bezbednosne situacije u zoni rusko-ukrajinskog oružanog sukoba, da se odrekne nasilja i logike rata, i da ispuni svoje obaveze u skladu sa dogovorenim rezultatima samita N4 u Parizu i Minskim sporazumima“, poručuje se u saopštejnu ambasade.

(tanjug)