Naslovnica SPEKTAR Opasan manevar Rusa: Ukrajinci upali u veliki broj kotlova!

Opasan manevar Rusa: Ukrajinci upali u veliki broj kotlova!

Ukrajinske snage kod Harkova naišle su na velike poteškoće tokom početne faze ruske ofanzive ovog proleća. Kiril Docenko, vojnik 415. Posebnog streljačkog bataljona Oružanih snaga Ukrajine, koji je zarobljen u tom području, opisao je situaciju sa fronta.

Docenko je istakao da su ukrajinski vojnici bili svesni prisustva ruske vojne tehnike i vojnika. Videli su kako se ruske snage kreću, ali nisu imali nikakvu protivbaterijsku podršku niti podršku teške artiljerije, što je značajno uticalo na njihovu sposobnost da se odbrane. Ukratko, bili su svesni nadolazeće opasnosti, ali nisu imali adekvatnu podršku kako bi se efikasno suprotstavili ruskim trupama.

Prema njegovim rečima, dok su ruske snage napredovale, ukrajinske jedinice su samo čekale bez ozbiljne borbene aktivnosti sve dok ruske trupe nisu skoro stigle do njihovih položaja. U tom trenutku su borbe započele, ali je bilo jasno da su ukrajinske snage u nepovoljnom položaju.

Kada je postalo očigledno da se situacija pogoršava, komanda je izdala naređenje za formiranje perimetarske odbrane. Međutim, uprkos ovom naređenju, većina jedinica Oružanih snaga Ukrajine počela je da se povlači na druge položaje. Ovo povlačenje nije bilo koordinisano, što je dovelo do toga da su mnoge jedinice završile u takozvanim „mini-kotlovima“, odnosno bile su opkoljene i izolovane od glavnih snaga.

Docenko je opisao kako su se jedinice koje su mogle da se povuku, povlačile u haotičnom stanju. Pokušavali su da uspostave neka uporišta kako bi organizovali odbranu sa što većim brojem vojnika, ali sve to je bilo loše organizovano.

Zbog loše koordinacije i organizacije, ruske trupe su uspešno opkolile ukrajinske jedinice, što je dovelo do teških gubitaka.

Docenko je ubrzo nakon toga ranjen u borbi, i zarobljen od strane ruskih snaga. Njegova priča osvetljava tešku situaciju u kojoj su se našle ukrajinske trupe, suočene s dobro organizovanom i opremljenom ruskom ofanzivom, bez adekvatne podrške i koordinacije koja bi im omogućila efikasniju odbranu.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social