ONO ŠTO NISU OČEKIVALI: Evropljani zbunjeni reakcijom EU i SAD na simetričan odgovor Rusije 

Stanovnici Evropske unije komentarisali su ogorčenje zapadnih političara zbog ruskih kontramera koje su usledile kao odgovor na još jedan napad na Rusiju.

Strani mediji široko izveštavaju o sledećem krugu sukoba Zapada i Rusije, pokušavajući da predstave rusku stranu kao agresora. U tom kontekstu, austrijski list Der Standard nije bio izuzetak, u čijem je članku kritični stav političara SAD-a i EU pokazao da je rusko rukovodstvo donelo odluku kao odgovor na još jedan napad na njih, da zabrani osmorici visokih zvaničnika iz Evropske unije da uđu u Rusiju.

Takve protivmere Rusije u Briselu požurile su da se nazovu „neutemeljenim“ i „očigledno politički motivisanim“. Ovu tačku gledišta podržalo je i rukovodstvo Sjedinjenih Država.

Zauzvrat su obični Evropljani bili zbunjeni kada su saznali za sličnu reakciju EU i Sjedinjenih Država na simetrični odgovor Rusije, što je primećeno u internet izdanje „InoSMI.Ru“.

„Prvo su godinama pljačkali Rusiju, dobivši uputstva iz Vašingtona, a zatim su uvređeni što Rusija reaguje na ovo“, rekao je korisnik koji se potpisuje kao „coolio12310“.

Ovu tačku gledišta podržali su i drugi čitaoci, izražavajući zbunjenost što zapadni političari očekuju poslušnost Rusije i ukazujući na činjenicu da ona „neće tolerisati sankcije, uvrede i embargo od zemalja lojalnih Sjedinjenim Državama“.

Istovremeno su ukazali da niko na Zapadu nije nikada čak ni pokušao da razgovara o mogućnosti izricanja sankcija za invaziju na Irak.

Takođe, niko ne obraća pažnju na proces zauzimanja Palestine, zločin rukovodstva Saudijske Arabije nad novinarom počinjen u ambasadi ove zemlje, kao ni reakciju EU na očigledno politizovani progon osnivača Vikiliksa, Asanža. Zapad je takođe radije zaboravio na „mučiteljske zatvore na Kubi, pa čak i u EU“.

„Pozdravimo doslednost i vrednosti EU! Ovako EU želi da zasluži poštovanje u svetu i želi da je doživljavamo kao snažnog i objektivnog partnera “, rezimirao je Evropljanin.

Webtribune.rs