ONO ŠTO NIJE OBJAVLJENO: Izraelski sistem raketne odbrane izgubio duel u Siriji

izrael davidova pracka

Izraelske odbrambene snage (IDF) su upotrebile po prvi put nacionalni sistem raketne odbrane ponat kao “Davidova praćka“ (ranije poznat kao “Magični štapić“) u stvarnim borbenim operacijama.

U julu, dve presretačke rakete ovog sistema su lansirane da presretnu rakete sovjetskog taktičkog kompleksa Točka (SS-21) lansirane sa teritorije Sirije.

Poruka objavljena na internet sajtu IDF-a kaže da su sirijske rakete najverovatnije lansirane tokom neprijateljstava u Siriji. Ipak, pokušaj presretanja tih raketa nije uspeo.

Press služba IDF-a je kasnije potvrdila da sirijske rakete nisu presretnute. Nakon što su izraelske presretačke rakete promašile metu, uništili su ih operateri Dejvidove praćke. Svaka od uništenih raketa je procenjena na milion dolara, kaže internet sajt Ynet.

Izrael je nedavno koordinirao desetogodišnjim programom za jačanje protivraketnih odbrambenih snaga zemlje. Program je pripremljen u kontekstu sve veće pretnje raketnih napada iz Sirije i Irana. Program se procenjuje na 30 milijardi šekela. Sredstva će se koristiti za kupovinu dodatnih raketnih odbrana, razvoj novih sistema i izgradnju skloništa.

Vredi napomenuti da su taktički raketni sistemi Točka ušli u službu za sovjetsku vojsku 1975. godine. Pre raspada SSSR-a, raketni sistemi Točka su isporučeni mnogim zemljama sveta, uključujući Siriju.

Webtribune.rs