Odlučili – Hoće nuklearni rat sa Rusijom

Svi NATO saveznici su saglasni su da će Ukrajina postati članica alijanse, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Svi saveznici se slažu da Moskva nema veto na proširenje NATO. Napredujemo, saveznici su saglasni da će Ukrajina postati članica, rekao je Stoltenberg novinarima uoči neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova NATO u Oslu.

S druge strane, nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je da vrata NATO ostaju otvorena za nove članice, ali da se alijansi ne može pridružiti država dok je usred rata.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

„Politika otvorenih vrata NATO ostaje na snazi, ali istovremeno jasno je da se ne može govoriti o prijemu novih članova (koje su) usred rata“, rekla je ona novinarima u Oslu, gde su se okupili ministri spoljnih poslova NATO, preneo je Rojters.

NATO treba da razmisli o tome kakve bezbednosne garancije može da pruži Ukrajini, izjavila je šefica francuske diplomatije Katrin Kolona.

Istovremeno, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je tokom današnje posete Moldaviji da je Ukrajina spremna da bude u vojnom savezu NATO i da Kijev čeka da blok bude spreman da primi njegovu zemlju.

Zelenski je to rekao novinarima u društvu sa predsednicom Moldavije Majom Sandu po dolasku na samit Evropske političke zajednice, čiji je domaćin ukrajinski sused.

(Tanjug)

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte