Naslovnica ŽIVOT Obratite pažnju na ove simptome, mogu se završiti veoma loše

Obratite pažnju na ove simptome, mogu se završiti veoma loše

[adsenseyu2]

bol-u-nozi

[adsenseyu3]

Većina ljudi misli da je bol u prsima jedina bol opasna po život. Ali, i bol u nogama, čak i ako nije jaka, može se završiti loše.

Proverite imate li tempiranu bombu u arterijama ili venama

Muče li vas iznenadni grčevi mišića potkolenice dok se krećete, a koji se pogoršavaju ako ubrzate? Bol ne prolazi dok ne sednete, a nikad se ne javlja ako mirujete? Ne ignorišite bol čak i ako nije jaka i nalikuje ubodima iglicama.

Blokada krvnih sudova

Grčevi i slične neprijatnosti u nogama mogu biti jasan znak vaskularne bolesti, upale i slabosti vena i arterija koje uzrokuje nakupljanje masnih naslaga unutar krvnih sudova.

Bol u nogama može biti znak da su arterije i vene blokirane ili oslabljene. Ako se problem zanemari, može doći do po život opasnog srčanog ili moždanog udara, kao i aneurizme (arterija postaje slaba i natečena i može pući). U nekim slučajevima bolest perifernih arterija može dovesti i do gangrene i amputacije udova.

[adsenseyu1]

Periferna arterijska bolest (PAD) pogađa oko devet posto stanovništva, dok samo četvrtina ima simptome. Stručnjaci nagađaju da će jedan od pet obolelih umreti od srčanog ili moždanog udara.

Među prvim simptomima se može pojaviti bol pri hodu, najčešće u potkoleničnom mišiću, ali i u bedrima ili stražnjici. Hodanje po uzbrdici i nošenje tereta može pogoršati stanje. Ako se odmarate, bol će obično nestati za nekoliko minuta. Što se bol pre javi nakon što počnete da hodate, to je veća blokada i slabost krvnih sudova u nogama. Bol nastaje jer nožni mišići ne dobijaju dovoljno krvi.

Što se pre obratite lekaru i proverite puls i pritisak u nogama i rukama, šteta će biti manja. Pregled vam doslovno može spasiti život. Kod mnogih pacijenata, posebno krupnijih, jednostavna fizička aktivnost olakšava problem jer podstiče bolju cirkulaciju.

Aneurizma abdominalne aorte

Aneurizma abdominalne aorte (glavne arterije u telu) još je jedna od mogućih poteškoća jer 10 posto onih koji pate od problema periferne cirkulacije imaju i ovaj problem.

[adsenseyu4]

Bolest se obično razvija sporo i nema simptoma. Neke aneurizme nikad neće pući, a mnoge ostaju male iako se mogu s vremenom proširiti. S druge strane, neke se šire brže, pa se povećava rizik od pucanja.

Aneurizmu abdominalne aorte teško je predvideti, ali neke osobe mogu primetiti pulsirajući osećaj u blizini pupka, osetljivost ili bol u stomaku ili prsima, te bol u leđima. U slučaju pucanja aorte, šanse za preživljavanje iznose oko 20 posto, pa je prevencija najbolje što možete učiniti. Kod osoba kod kojih je aneurizma rešena hirurškim putem šanse za preživljavanje iznose 97 posto.

Prevencija – dovoljne su male promene

I male promene, poput fizičke aktivnosti, manjeg unosa crvenog mesa i prestanka pušenja, mogu dovesti do onih velikih. Ako se problem periferne cirkulacije otkrije na vreme, za lečenje su potrebne tek promene životnog stila.

Pacijentima s većim problemima možda će trebati lekovi protiv holesterola ili manji hirurški zahvat. Ako brinete o nogama i pre nego što se jave simptomi, tako što ćete redovno vežbati, možete smanjiti rizik od bolesti i znatno produžiti životni vek.

(Kucnilekar.com)

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]