OBRATITE PAŽNJU, MOŽE BITI OPASNO: Lekovi za gorušicu mogu DRASTIČNO uvećati rizik za rak želuca EVO ŠTA URADITI

lekovi

Lekovi za gorušicu koji se izdaju na recept povećavaju rizik od raka želuca za čak dva puta, kako se navodi u članku objavljenom u Dejli Mejlu.

Istraživači sa Univerziteta u Londonu su posmatranjem došli do otkrića da osobe koje koriste inhibitore u vidu protonske pumpe (PPI) za tretiranje hronične gorušice čak i tokom preporučenog trajanja terapije od dve nedelje udvostručuju svoje šanse da obole od karcinoma tokom narednih godina, za razliku od onih koji ih ne koriste.

Štaviše, osobe koje te lekove koriste tokom godinu dana imaju pet puta više šanse da dobiju karcinom, dok oni koji ih koriste tri godine imaju osam puta veći rizik od karcinoma.

U sklopu studije su istraživači posmatrali više od 63 000 pacijenata tokom prosečnog perioda od 7,5 godina. Oni su izračunali da na svakih 10 000 osoba koji uzimaju PPI, oko osmoro njih će oboleti od raka želuca, što je četiri puta više nego u slučaju da niko nije uzimao te lekove.

Pošto su PPI lekovi prvi put licencirani u Velikoj Britaniji pre 28 godina, stopa raka jednjaka broji oko 15 000 novih dijagnoza svake godine. Po podacima Istraživanja karcinoma u Velikoj Britaniji, slučajevi raka jednjaka su se povećali za šest odsto od ranih devedesetih. Pored rizika od karcinoma, PPI se takođe vezuju za povećan rizik od šloga, smanjen broj spermatozoida, povišen rizik od otkazivanja bubrega i fraktura kuka.

U engleskoj se svakodnevno prepisuje oko 55 miliona PPI lekova za tretiranje hronične gorušice. Međutim, kao i svaki drugi lekovi na recept, PPI imaju nuspojave, naročito kod pacijenata koji ih koriste mesecima ili godinama, umesto preporučenog maksimuma, od dve do četiri nedelje. PPI funkcionišu tako što blokiraju otpuštanje stomačne kiseline ćelijama koje se nazivaju protonske pumpe, u zaštitnom sloju želuca.

Uzroci gorušice i prirodni lekovi za njeno regulisanje

Gorušica, poznata i kao kiselina, je česta pojava prouzrokovana gastroefagalnim refluksom, odnosno vraćanjem dela sadržine želuca u jednjak što prouzrokuje osećaj gorenja u donjem delu grudi. Gorušica je simptom bolesti gastroefagalnog refluksa, odnosno uporne kiseline koja se javlja više od dva puta nedeljno.

Po podacima Američkog koledža za gastroenterologiju, preko 60 miliona Amerikanaca imaju gorušicu barem jednom mesečno. Štaviše, pojedine studije ukazuju na to da preko 15 miliona Amerikanaca pati od ovih simptoma svakodnevno. Gorušica se kod većine javlja kada površinski sloj jednjaka dolazi u kontakt sa prekomernom količinom stomačne kiseline tokom dužeg perioda. Po rečima Državne zdravstvene službe u Velikoj Britaniji, ovo stanje može biti rezultat konzumiranja specifične hrane i pića poput kafe, alkohola, čokolade, masne i začinjene hrane kao i prekomerna telesna težina, pušenje, trudnoća, stres, anksioznost, pojedini lekovi kao što su antiupalni analgetici i aktivna hernia, gde se deo želuca pomeri u grudni koš.

Postoje razni prirodni lekovi za olakšavanje gorušice kao što su:

Žvakaća guma

Ispijanje čaše vode

Menjanje položaja tela, stajanje ispravno nakon obroka, spavanje na boku i uzdizanje glave i gornjeg dela tela u ležećem položaju

Vežbe dubokog disanja

Izbegavanje namirnica koje prouzrokuju gorušicu

Konzumiranje namirnica bogatih proteinom

Gubitak na težini i konzumiranje manjih obroka

Ostavljanje cigareta

Ispijanje rastvora sode bikarbone u manjim gutljajima

Ispijanje čaja od morača ili kamilice

Dodavanje mešavine od kašičice meda i kašičice jabukovog sirćeta u čašu tople vode, koju treba ispiti 30 minuta pre jela

Dodavanje začinskog bilja poput mente, mirođije, kima, rena, kumina , lovora, morača, estragona i mažurana

Webtribune.rs